ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poetul Mihai Eminescu a fost omagiat la 172 de ani de la naştere

15:31 | 15.01.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 ian. /MOLDPRES/. Poetul național Mihai Eminescu a fost omagiat astăzi, 15 ianuarie, la Chișinău, la 172 de ani de la naștere. Evenimentul face parte din suita de acțiuni organizate de Ziua Națională a Culturii, sărbătorită în aceeași zi în R. Moldova, informează MOLDPRES.

Cu această ocazie, în dimineața zilei, la bustul Luceafărului poeziei noastre de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” au depus flori șeful statului, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministrul Natalia Gavriliță, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, politicieni, scriitori, oameni de cultură, admiratori ai creației eminesciene.

Tot aici a avut loc o manifestare literar-artistică, precum și un moment de evocare a personalității poetului, susținut de oameni de cultură și artă. În alocuțiunea sa, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac, moderatorul evenimentului, a menționat că Ziua Națională a Culturii o identificăm cu ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu. ”Și e firesc să fie așa, pentru că prin opera sa, Eminescu a sintetizat valorile spirituale ale neamului românesc. Am venit în acest spațiu pentru a depune flori vii la statuile marilor precursori pentru a le prezenta omagiile noastre. Adevărata cultură, artele și literatura, în toate formele lor, trec dincolo de hotare și bariere lingvistice. Cultura transcende nu doar spațiul, ci și timpul – este ca și un curcubeu inefabil, ca o punte miraculoasă ce unește trecutul, prezentul și viitorul”, a remarcat președintele USM.   

Totodată, Teo Chiriac a vorbit despre tristețea care s-a abătut asupra culturii și literaturii naționale în perioada de pandemie. Doar anul trecut s-au stins din viață 14 scriitori: Nicolae Dabija, Ioan Mânăscurtă, Ion Ciocanu, Andrei Strâmbeanu, Mihail Gheorghe Cibotaru, Ion Vicol, Pavel Pelin, Vlad Olărescu, Efim Josanu, Tudor Colac, Grigore Botezatu, Nicolae Bilețchi, Ion Bradu și Gheorghe Chiriță. În memoria lor, a fost păstrat un minut de reculegere.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a accentuat că în această zi aducem un omagiu tuturor oamenilor care și-au dedicat viața culturii. ”Sarcina noastră a tuturor, a Ministerului Culturii este să  readucem statutul omului de cultură la loc de cinste, de onoare”, a constatat oficialul.

În cuvântul său de salut, Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, a menționat că este pentru a cincea oară când sărbătorește ziua de naștere a lui Mihai Eminescu și cea a culturii naționale la Chișinău. ”Să avem și în continuare respectul nostru față de cultura română. Vă doresc să aveți în suflet versul eminescian”, a mai spus Ambasadorul Daniel Ioniță. La rândul său, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban s-a referit la dezvoltarea relațiilor de colaborare cu diverse localități din România, subliniind totodată faptul că trebuie să cunoaștem în profunzime opera lui Mihai Eminescu.

În cadrul evenimentului au mau luat cuvântul primarul de Alba Iulia, Gabriel Pleșa, viceprimarul  municipiului Piatra-Neamț, Marius Irimia, directorul interimar al Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, Cătălin Bordeianu, scriitorii Vladimir Beșleagă, Arcadie Suceveanu, Ion Hadârcă, Claudia Partole, vicepreședintele USM, Ivan Pilchin, Irina Nechit, Maria Pilchin ș.a.

Mihai Eminescu, considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani, România. S-a stins din viaţă pe 15 iunie 1889, la Bucureşti. A fost înmormântat la cimitirul Bellu din Bucureşti. La 28 octombrie 1948, Mihai Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

Ziua Naţională a Culturii a fost instituită printr-o hotărâre a Parlamentului în 2012 şi are ca scop promovarea culturii naţionale, a valorilor culturale autentice, precum şi a personalităţilor marcante din domeniu. 

img22000282

img22000282

img22000282

img22000282

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!