ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O pictoriță din Iași și-a expus lucrările la Chișinău

19:18 | 15.01.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 ian. /MOLDPRES/. În contextul Zilei Naționale a Culturii, Muzeul Național de Artă al Moldovei, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național Moldova și Direcția Cultură din Iași, România a inaugurat recent expoziția artistei ieșene Atena-Elena Simionescu, cu genericul ”Transfigurări - expresii grafice”, relatează MOLDPRES.

Potrivit curatorului expoziției, Lăcrămioara Stratulat, expoziţia cuprinde 50 de lucrări de grafică, gravură experimentală, obiect, prin intermediul cărora autoarea imprimă marca personalității sale artistice de o rară noblețe sufletească, prin serii de desene care transfigurează figura umană, expresia grafică urmând atât trasee dramatice, cât și ludice.

Potrivit sursei citate, seriile tematice create în tehnicile gravurii tradiționale și moderne, dintre care pot fi amenționate ciclurile „Personaje”, „Aripi – nu uita să zbori!”, sau seriile de metamorfozări ale elementelor naturii și nu numai, rețin atenția prin abordarea stilistică, prin reformularea proprietăților naturii creând iluzii și mesaje criptate în compozițiile sale.

În discursul său, directorul instituției, Tudor Zbârnea a menționat că Atena-Elena Simionescu readuce în creația ei natura, face conexiuni între artă și natură. În context, criticul de artă Tudor Stăvilă a spus ca protagonista este o artistă originală, care a adus în grafică culoarea. ”Creația ei este o îmbinare a artei grafice tradiționale cu cea netradițională, ea știe a îmbina diverse tehnologii de grafică”, a accentuat Tudor Stăvilă.

Grafician, profesor universitar doctor, fost rector al Universității de Arte „George Enescu” din Iași, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Atena-Elena Simionescu a avut numeroase expoziții personale și de grup în țara sa, dar și peste hotare - Austria, Canada, Elveția, Franța, Japonia, Venezuela ș.a. Lucrările sale se află în colecţii publice și particulare din România și din străinătate.

Expoziția va fi deschisă până la 13 februarie.

img22000284

img22000284

img22000284

img22000284

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!