ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va prezenta un spectacol de Matei Vișniec

16:37 | 17.01.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 ian. /MOLDPRES/. Un spectacol intitulat ”Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” de Matei Vișniec, în regia lui Cristian Hadji-Culea va avea loc miercuri, 19 ianuarie, la ora 18.00, la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, spectacolul, în viziunea originală și combativă a regizorului român Cristian Hadji-Culea, aduce în actualitate faptul că, precum scria Matei Vişniec însuși, ”procesul comunismului a rămas o gaură neagră în istoria reflecţiei umane. Naţiunile civilizate ale Europei n-au făcut nici măcar efortul de a se inspira din procesul nazismului pentru a înţelege mai bine cum e posibil ca o ideologie, care a dus la moartea a o sută de milioane de oameni, – e vorba, firește, de ideologia comunistă, – să rămână încă în unele țări (chiar cu o aură de prestigiu) pe lista doctrinelor nejudecate și necondamnate. Iată de ce strigătul meu esențial în această piesă este „Stalin nu e mort!” Pentru că, în orice moment, noii profeți, noii „mari” iluminați pot să reînceapă oriunde experimentul terifiant al celei „mai bune lumi posibile” pe spatele a milioane de oameni”, scria Matei Vișniec.

Joi, 20 ianuarie, la 18.00, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” își așteaptă publicul la spectacolul ”Casa Mare” de Ion Druță, în regia lui Alexandru Cozub. Piesa tratează valori des întâlnite în creația lui Druță: relația dintre uman și moral, sacru şi profan, ecologia naturii și cea a spiritului, impactul tehnologizării, aspecte ale memoriei şi ale istoriei. Conflictul principal al dramei este de natură interioară. E, în fond, şi o frumoasă poveste de dragoste, uneori ignorată de criticii seduşi de schema morală. Poate fi considerată ca şi alte texte epice şi dramatice ale lui Ion Druţă, un veritabil manual de etică, valabil şi pentru lumea de astăzi.

În aceeași zi, la ora 18.00, la Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” va avea loc spectacolul ”Spărgătorul de nuci”, balet în două acte de P. I. Ceaikovski, la Teatrul Fără Nume – spectacolul ”Cum să omorâm bătrâna sau My Darling Missis Kronky” de John Patrick, în regia lui Mihai Țarină, la 18.30, la Teatrul Național ”Eugene Ionesco” – spectacolul  ”O zi din viața lui Helen” de Helmut Peschina, în regia lui Sergiu Chiriac și la 19.00, la Teatrul ”Geneza Art” – spectacolul „Parfumierul”, după romanul lui Patrick Süskind „Parfumul”, în regia Danielei Burlaca.

Spectacolele se vor desfășura cu respectarea normelor de protecție antiepidemică.

img22000318

img22000318

img22000318

img22000318

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!