ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia pentru Situații Excepționale se va întruni astăzi, după ce Gazprom a anunțat că ar putea sista livrarea de gaze

11:36 | 19.01.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 19 ian. /MOLDPRES/. Comisia pentru Situații Excepționale se va întruni în astăzi după-amiază, după ce ieri Moldovagaz a primit o scrisoare oficială din partea Gazprom prin care se anunță că livrarea gazelor ar putea fi sistată în cazul neachitării avansului pentru luna ianuarie. Anunțul a fost făcut azi într-un briefing de premierul Natalia Gavriliță, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, la 18 ianuarie, concernului rus Gazprom a trimis o scrisoare oficială către Moldovagaz prin care îşi exprimă intenţia să sisteze livrările de gaze către R. Moldova dacă nu va fi achitat consumul și avansul până la data 20 ianuarie.

„Suntem înștiințați că există riscuri să rămânem fără gaz. Moldovagaz nu a găsit până astăzi soluții pentru a achita plata. Guvernul consideră că există un risc real, iar la ora 13:00 se va întruni CSE, iar ulterior Executivul. Poziția mea la CSE va fi de a solicita Parlamentului instituirea stării de urgență. Reamintim că preocuparea principală a Guvernului este să ajute familiile și gospodăriile casnice pe perioada rece a anului”, a declarat premierul.

În cadrul aceluiași briefing, vicepremierul Andrei Spânu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a menționat că Executivul de la Chișinău și-a onorat obligațiile din protocolul semnat cu Gazprom la Sankt-Petersburg. El a adăugat că Moldovagaz a achitat deja costul integral al consumului pentru decembrie și trebuie să achite avansul total de 63 de milioane de dolari concernului rus Gazprom, sumă de care nu dispune.

img22000368

img22000368

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!