ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Compensațiile la căldură vor fi majorate

15:49 | 21.01.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 21 ian. /MOLDPRES/. Peste 192 de mii de familii vor beneficia de compensații majorate la facturile pentru energia termică. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi de Parlament, comunică MOLDPRES.

Astfel, compensațiile oferite cetățenilor la factura pentru agentul termic, vor crește de la 67 la 80 la sută, începând cu luna ianuarie. În așa mod, valoarea compensațiilor va crește de la 450 lei la maxim 815 lei lunar. De asemenea, va fi majorat volumul de energie termică pentru care se efectuează compensarea diferenței de tarif – de la 1 gigacalorie la 1,5 gigacalorii.

Totodată, va fi simplificat accesul familiilor nevoiașe la ajutorul social pentru perioada rece a anului. Prin urmare, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2022, va fi exclusă necesitatea anchetei sociale, fiind verificat doar venitul gospodăriei. 

O nouă reglementare se referă la compensarea diferenței de preț/tarif pentru furnizorii de gaze naturale/energie termică, ce au obținut licența corespunzătoare pentru furnizarea gazelor naturale, pe parcursul perioadei 01 noiembrie 2021 - 31 martie 2022.

Cheltuielile necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor proiectului se estimează la cca 70 mln lei pentru trei luni ale anului curent, în cazul în care tariful rămâne neschimbat, și cca 300 mln lei, dacă tariful va crește.

Foto: Parlament

img22000455

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!