ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Deputații au operat modificări în Legea cu privire la Procuratură

16:05 | 21.01.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 21 ian. /MOLDPRES/. Condițiile de selectare a candidaților la funcția de procuror general sau șef al procuraturilor specializate vor fi modificate. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi în lectura a doua de către deputați, comunică MOLDPRES.

Astfel, la funcția de procuror general sau de șef al procuraturilor specializate vor putea candida persoane care au o experiență profesională de zece ani în domeniul dreptului, acumulată atât în țară, cât și peste hotare.

De asemenea, proiectul de lege prevede instituirea unei comisii independente, formată din persoane din afara sistemului, care să fie implicată în procedura de numire a procurorului-șef din procuraturile specializate. Această Comisie va fi constituită din cinci membri: unul desemnat de Ministerul Justiției, unul de Președintele țării și trei - de către Consiliul Superior al Procurorilor.

Potrivit procedurii, Comisia specială va organiza interviuri, va verifica integritatea candidaților și va transmite lista integrală a candidaților, cu punctajul și rezultatele evaluării, către Consiliul Superior al Procurorilor. CSP la fel este în drept săi facă propria evaluare a dosarelor și, respectiv, să selecteze candidatul care urmează a fi înaintat procurorului general spre numire. Astfel, CSP este în drept să selecteze orice candidat admis la concurs, chiar dacă acesta nu a fost desemnat câștigătorul concursului de către Comisia specială.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!