ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Uniunea Europeană va crește și diversifica livrarea gazelor

14:31 | 23.01.2022 Categorie: Externe

Paris, 23 ian. /MOLDPRES/. Pe fundalul crizei energetice provocate în mare măsură de comportamentul Rusiei, Uniunea Europeană discută cu partenerii săi despre o posibilă creştere a livrărilor gaze către blocul comunitar, a declarat comisarul pentru Energie, Kadri Simson, după o întâlnire cu miniştrii europeni ai energiei care a avut loc sâmbătă, 23 ianuarie, în Franţa, relatează MOLDPRES cu referire la G4Media.

Adâncirea crizei aprovizionării cu gaze în Europa este direct atribuită pe scară largă livrărilor de gaze insuficiente din Rusia și a determinat creşterea preţurilor la energie. Moscova neagă manipularea livrărilor.

Comisarul European a spus că în februarie va participa la conferinţe din Azerbaidjan şi Washington, pentru a discuta modalităţi de creştere a livrărilor de gaze către Europa.

”Nivelurile stocurilor de gazele din UE sunt semnificativ mai mici decât de obicei în această perioadă a anului”, a spus Simson reporterilor.

Oficialii europeni, reuniţi în oraşul Amiens, au discutat despre incertitudinea de pe piaţă cauzată de criza din Ucraina şi scăderile semnificative ale livrărilor din Rusia în ultimele luni, a subliniat oficialul european.

”Mesajul meu este că Europa are o infrastructură de gaze solidă, bine diversificată şi rezistentă şi proceduri clare de solidaritate în caz de urgenţă. Dar trebuie să rămânem extrem de vigilenţi, să ne îmbunătăţim pregătirea pentru riscuri şi să consolidăm solidaritatea între statele membre”, a declarat Simson.

Și noul cancelar german, Olaf Scholz a semnalat săptămâna aceasta că Germania ar putea fi pregătită să discute despre blocarea aprobării conductei Nord Stream 2, care urmează să transporte gaze rusesc în Germania, ocolind Ucraina, în cazul în care Rusia atacă Ucraina.

Simson a reiterat o propunere a Comisiei prezentată în decembrie, menită să revizuiască reglementările privind furnizarea de gaze, pentru a îmbunătăţi coordonarea între statele membre în ceea ce priveşte stocarea gazelor.

”Obiectivul este de a permite o utilizare mai eficientă a capacităţilor de stocare şi de a asigura niveluri adecvate de stocare a gazelor. Dar… singura soluţie durabilă pentru dependenţa noastră de combustibilii fosili… este să finalizăm tranziţia verde”, a spus Simson.

Foto: sustaineurope.com

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!