ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Autorității Naționale de Integritate

14:13 | 24.01.2022 Categorie: Comunicate

Cinci controale inițiate, 14 refuzate, iar Directorul general al unei întreprinderi de stat riscă o amendă pentru nedepunerea declarației de avere șa accederea în funcție

Chişinău, 24 ian. /MOLDPRES/. În săptămâna 17-21 ianuarie 2022, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) au fost inițiate cinci proceduri de control. În patru cazuri sunt vizate posibile conflicte de interese, admise de un primar din r-nul Florești, care figurează și într-un control pe incompatibilitate de funcție, câte un consilier în Consiliul Hăsnășenii Mari r-nul Drochia și din Consiliul Mereșeni r-nul Hâncești, precum și un director de Gimnaziu din r-nul Ocnița. Opt încălcări au fost stabilite de inspectorii de integritate.  În șapte cazuri au fost identificate conflicte de interese pe numele unui ex-director de  Întreprindere Municipală din Bălți, un fost director al S.A. din Cahul, un ex-director a unei Agenții de Dezvoltare Regională  secretar al unui Consiliu raional, unui administrator de instituție publică din Sângerei, unui primar din r-nul Sângerei și a unui director de Grădiniță din r-nul Sângerei. Iar, un consilier în Consiliul Vișniovca r-nul Cantemir a admis o incompatibilitate pe timpul exercitării mandatului.  

În 14 cazuri, inspectorii de integritate au refuzat inițierea controalelor. În procesele verbale de refuz sunt vizați în mare parte, primari, consilieri locali și secretari de Consilii.

Trei cauze contravenționale au fost pornite săptămâna precedentă. Astfel,  directorul general al unei întreprinderi de stat din subordinea APP s-ar putea alege cu o amendă pentru nedepunerea declarației de avere la accederea în funcție. La fel,  și un ex-director al unei Întreprinderi municipale din Bălți și secretarul unui Consiliu raional riscă câte o amendă pentru faptul că nu au declarat conflictele de interese. Juriștii ANI au reprezentat interesele instituției în 15 ședințe de judecată.

ANI a eliberat 17 Certificate de Integritate și a soluționat șase conflicte de interese. Reprezentanții ANI au oferit 128 de consultații telefonice, inclusiv 39 la Linia Instituțională de Informare. De la începutul anului 2022, pe Portalul Public al Declarațiilor au fost depuse aproximativ 290 de declarații de avere ( la angajare/eliberare, dar și anuale).

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!