ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rusia spune că NATO acționează „isteric” și că „exacerbează tensiunile”

15:42 | 24.01.2022 Categorie: Externe

Moscova, 24 ian. /MOLDPRES/. Kremlinul a reacționat la anunțul accentuării prezenței militare a NATO în regiunea Europei de Est. Oficiali ruși declară că occidentalii acționează „cu isterie” prin această decizie, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

„Tensiunile sunt exacerbate de anunțurile şi acțiunile concrete ale Statelor Unite şi NATO”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, despre desfășurarea de noi forţe ale Alianţei în Europa de Est, înainte de a spune că este „foarte mare” riscul unei ofensive a Kievului împotriva separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

„Probabilitatea unui conflict militar în estul Ucrainei, iniţiat de către partea ucraineană, este mai mare ca niciodată”, susține Peskov.

Confruntarea dintre cele două țări are loc în estul Ucrainei din 2014 și a făcut peste 13.000 de morţi.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului spune că Ucraina a desfăşurat un mare număr de trupe lângă graniţele regiunilor controlate de separatiştii proruşi, ceea ce - susține oficialul rus - arată că Kievul se pregăteşte să îi atace. Ucraina a negat în mod repetat acest lucru.

„Într-adevăr, autorităţile ucrainene concentrează un nivel considerabil de forţe şi mijloace la graniţa cu republicile separatiste proruse”, a declarat Peskov, considerând că această situaţie „sugerează pregătirea unor acţiuni ofensive” din partea Kievului.

„Toate acestea conduc la o situaţie în care tensiunile cresc”, a mai spus el, susținând și că „atmosfera agresivă” actuală din Europa este „o realitate”.

El a denunţat ceea ce numește „isterie” în Europa, după ce în ultimele săptămâni s-au înmulţit anunţurile despre o presupusă iminentă invazie rusească a Ucrainei.

Oficialii NATO au anunţat, anterior, că plasează forţe în aşteptare şi întăreşte Europa de Est cu mai multe nave şi avioane de luptă ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei la graniţele Ucrainei.

Astfel, Occidentul se pregăteşte pentru o mişcare agresivă a Rusiei împotriva Ucrainei, deşi Moscova neagă orice plan de invazie, cerând, în acelaşi timp, garanţii pentru securitatea sa, inclusiv respingerea aderării Ucrainei la NATO, încheierea lărgirii Alianţei şi desfășurărilor ei militare în Europa de Est. Aceste revendicări sunt inacceptabile pentru occidentali.

Foto: ria.ru

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!