ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mediul de afaceri va beneficia în acest an de suport de la stat în valoare de 140 mln de lei

13:16 | 25.01.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 25 ian. /MOLDPRES/. Ministerul Economiei, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), va oferi în anul curent mediului de afaceri un suport financiar în valoare de circa 140 de milioane de lei, dintre care 85 mln de lei vor fi alocaţi direct antreprenorilor prin intermediul a şase programe de stat existente, extinse și prin intermediul a cinci programe noi în proces de dezvoltare. Alte 15 mln de lei vor fi direcționate către majorarea fondului de garantare a creditelor, transmite MOLDPRES.

Rezultatele programelor administrate de ODIMM, precum și noile programe lansate au fost prezentate astăzi într-o conferință de presă, susținută de ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, și directorul interimar al ODIMM, Dumitru Pîntea.

„În pofida crizelor cu care ne confruntăm și a bugetului auster, am reușit să identificăm mecanisme prin care să continuăm programele cu impact sporit pentru mediul de afaceri, dar și să lansăm programe noi care să susțină mediul de business. Totodată, am pornit un proces de reformare a ODIMM pentru a optimiza activitatea instituției și a oferi un suport sustenabil antreprenorilor. Cele 140 de milioane de lei alocate în acest an vor spori competitivitatea IMM-urilor și vor oferi antreprenorilor aflați în dificultate oportunități de relansare a afacerilor”, a declarat Sergiu Gaibu.

La rândul său, Dumitru Pîntea a reiterat importanța sectorului întreprinderilor mici și mijlocii și angajamentul asumat de instituție pentru a dezvolta un parteneriat eficient cu mediul antreprenorial din Republica Moldova. „Crearea oportunităților de lansare și dezvoltare a afacerilor este misiunea noastră principală. În activitatea ODIMM punem accent pe respectarea principiilor de integritate, facilitarea accesului la finanțare și simplificarea procedurilor de aplicare la programele de grant”, a precizat şeful ODIMM.

Printre alocațiile prevăzute în acest an sunt: Programul de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1), 30 de milioane de lei; Programul Start Pentru Tineri (20 mln de lei); Programul de Creștere și Internaționalizare (15 mln de lei); Programul de Ecologizare a IMM (15 mln de lei); Fondul de garantare a ÎMM (15 mln de lei); Instrument de Digitalizare a IMM (10 mln de lei); Programul Femei în Afaceri (5 mln de lei).

În ultimele două luni, ODIMM a finanțat 297 de proiecte investiționale, în sumă totală de 61 mln de lei. 

Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) este o instituție publică creată în 2007 la inițiativa Ministerului Economiei pentru a susține întreprinderile mici și mijlocii (IMM) din R. Moldova la toate etapele de dezvoltare a afacerii în intenția a le face mai competitive, dinamice și sustenabile.

Foto: ODIMM

img22000530

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!