ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE a aprobat tariful de 15,18 lei la gaz pentru consumatorii finali

16:02 | 28.01.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 28 ian. /MOLDPRES/. Membrii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), întruniţi astăzi în şedinţă, au aprobat tariful final la gazele naturale pentru consumatorii casnici, transmite MOLDPRES.

Tarifele majorate pentru gazul natural se vor aplica din 1 ianuarie. Potrivit deciziei, votată unanim de membrii Consiliului de Administrație al ANRE, începând cu luna februarie, cetățenii vor achita un tarif de 15,18 lei (cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale. Acesta este cu 4,18 lei mai mare faţă de cel achitat pentru consumul din lunile noiembrie și decembrie anul trecut.

„Principalul factor care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor este creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție. Această decizie este în strictă conformitate cu legislația şi va permite să fie acoperit integral prețul de achiziție, astfel asigurându-se executarea condițiilor contractuale de plată față de furnizorul de gaze naturale”, a explicat la şedinţă reprezentantul SA „Moldovagaz”.

În acelaşi timp, Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale a anunţat că „tariful la gazele naturale furnizate consumatorilor casnici, în luna februarie și martie, ramâne neschimbat pentru primii 150 metri cubi consumați, indiferent de deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică”.

O declaraţie în acest sens a făcut şi prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, la şedinţa Guvernului din 26 ianuarie. „Indiferent de decizia pe care o va lua ANRE referitor la solicitarea Moldovagaz, fie că acceptă prețul propus de companie, fie că aprobă o creștere mai mică de preț, pentru consumatorii casnici tariful pentru primii 150 de metri cubi consumați nu se va schimba. Vom rămâne la mecanismul în care primii 50 de metri cubi vor costa 6,8 lei, iar următorii 100 de metri cubi, până la 150, vor costa 7,9 lei", a spus Natalia Gavrilița.

Mai mult, Guvernul va veni cu programe de compensații și pentru anumiți agenți economici – vor fi susținute întreprinderile consumatoare de gaz care produc bunuri de primă necesitate - pâine, lapte, alte alimente, precum și companiile mici și mijlocii consumatoare de gaze naturale. „Luăm în calcul și alte programe care ar putea duce la creșterea puterii de cumpărare a unor categorii de angajați, precum și pentru familiile vulnerabile", a relevat şefa Cabinetului de miniştri.

Foto: dnews.dn.ua 

img22000635

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!