ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Profesorul universitar și medicul oncolog Larisa Sofroni își sărbătorește ziua de naștere

07:15 | 01.02.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 1 febr. /MOLDPRES/. Medicul oncolog, chirurg mamolog Larisa Sofroni, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, cercetător științific coordonator, deținătoare a Ordinului ”Gloria Muncii”, își sărbătorește astăzi cea de-a 60-a aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut la 1 februarie 1962 în satul Mândâc, raionul Donduşeni, astăzi raionul Drochia. A studiat la Facultatea Generală a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău (1979-1985). Între anii 1985-1987, urmează internatura la Spitalul Clinic Republican (SCR) din Chișinău. Susține teza de doctor în științe medicale cu tema: „Cancerul primar-multiplu bilateral al glandelor mamare” (2000) și teza de doctor habilitat cu tema „Aspecte etiopatogenetice ale cancerului primar-multiplu al organelor hormonodependente la femei” (2007). Obține gradul științific de doctor habilitat în medicină (2007). Din 2018 este profesor cercetător, profil oncologie și radioterapie.

Potrivit ”Calendarului Național”, și-a început activitatea profesională în calitate de cadru didactic la Şcoala-bază de Medicină din Chișinău (azi, Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”). Ulterior, a fost transferată la Policlinica Institutului Oncologic, activând în calitate de medic mamolog (1993-1995), apoi la Institutul Oncologic, ca medic mamolog în Secția mamologie (1995-1999), colaborator științific (1999-2000) și colaborator științific superior al Departamentului mamologie (2000-2005), colaborator științific coordonator al Laboratorului Mamologie (din 2006). Exercită funcția de cercetător științific coordonator, conducător științific al Laboratorului Mamologie Oncologică al IMSP Institutul Oncologic (din 2002).

A semnat peste 120 lucrări științifice, inclusiv monografii, deține șase brevete de invenție și patru inovații. Este conducător/consultant științific al tezelor de doctor (din 2006). Sub îndrumarea sa au fost susținute patru teze de doctor, iar două teze de doctor sunt în curs de susținere. A urmat un stagiu în străinătate în cadrul Institutului de Cercetări Științifice în Domeniul Oncologiei „N. N. Petrov” din Sankt-Petersburg (1994). De asemenea, a urmat stagii în cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu. A coordonat o serie de proiecte științifice naționale și internaționale, cum ar fi proiectul bilateral moldo-român „Detecție și inhibare a cancerului la nivel molecular” (2010-2012); proiectul instituțional „Optimizarea tratamentului cancerului glandei mamare la pacientele cu diabet zaharat” (2011-2014) ș.a.

A participat la multe foruri științifice naționale și internaționale. Este membru al Asociației Internaționale Breast Cancer „Europa Donna” din anul 1996, membru al Consiliului Național pentru Atestare şi Acreditare, expert în domeniul atestării medicale (2020). Deține două medalii de aur, obținute la Expoziția internațională de inovații pentru „Inhibitori ai proliferării celulelor canceroase” (Belgia) și la Expoziția internațională INFOINVENT pentru „Inhibitori ai leucemiei mieloide umane”, Republica Moldova (2013). În anul 2020, Larisa Sofroni a fost distinsă cu Ordinul „Gloria Muncii”.

img22000697

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!