ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vaccinarea anti-COVID devine obligatorie în Austria

08:55 | 01.02.2022 Categorie: Externe

Viena, 1 feb. /MOLDPRES/. Vaccinarea împotriva COVID-19 devine obligatorie de astăzi în Austria. Noua lege care a intrat în vigoare vizează toate persoanele în vârstă de peste 18 ani. Mai multe țări au introdus obligativitatea vaccinării pentru persoanele în vârstă sau personalul medical, dar aceasta este prima țară din Europa care a adoptat astfel de măsuri radicale, relatează BBC, preluat de digi24.ro și MOLDPRES.

Guvernul Austriei spune că vaccinul este eficient împotriva formelor severe ale bolii și că legea este necesară pentru a preveni un nou lockdown. Karoline Edtstadler, ministrul pentru UE și Constituție, spune că guvernul este „foarte conștient de faptul că acesta este un pas dificil și o măsură foarte grea”.

Ea adaugă însă că măsura este necesară.

„Noi, ca politicieni, avem responsabilitatea de a ne asigura că sistemul de sănătate încă funcționează, că societatea, în ansamblu, poate trăi normal”, a declarat ea.

Oficialul spune, totuși, că vaccinarea obligatorie este o „imixtiune în drepturile omului”.

„Dar în acest caz, această interferență poate fi justificată. Avem nevoie să ieșim din pandemie și știm că vaccinarea este singura modalitate de a reveni la o viață normală”, a menționat Edtstadler.

Obligativitatea vaccinării va expira în ianuarie 2024 și ar putea fi încheiată mai devreme dacă pandemia va permite acest lucru. Chiar dacă legea a intrat în vigoare la 1 februarie, autoritățile nu vor începe verificarea stării de vaccinare a oamenilor până la jumătatea lunii martie.

Cei care refuză vaccinul riscă amenzi de la 600 până la 3.600 de euro. Se fac excepții pentru cei care nu se pot vaccina din motive medicale și pentru femeile însărcinate.

Aproximativ 72% dintre austrieci sunt complet vaccinați.

Foto: reuters.com

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!