ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Polonia a declarat că va primi un milion de refugiați ucraineni în caz de război

11:34 | 01.02.2022 Categorie: Externe

Varșovia, 1 feb. /MOLDPRES/. Autoritățile ucrainene au declarat că între trei și cinci milioane de persoane ar putea fi forțate să părăsească țara, 1,5 milioane fiind deja strămutate din casele lor din cauza conflictului din estul țării, relatează MOLDPRES cu referire la G4Media.

Slovacia și Republica Cehă estimează că zeci de mii de refugiați ucraineni ar putea ajunge pe teritoriul lor dacă Rusia ar ataca militar. Polonia, care are o graniță terestră comună de 500 de kilometri cu Ucraina și are deja o comunitate ucraineană substanțială, se așteaptă să primească mult mai mulți.

„În cazul unui război în Ucraina, trebuie să fim pregătiți pentru un aflux de refugiați adevărați, oameni care fug din infern, de moarte, de atrocitățile războiului”, a declarat ministrul adjunct de interne, Maciej Wasik, la televiziunea poloneză. „Ca guvern, trebuie să fim pregătiți pentru cel mai rău scenariu, iar de ceva vreme ministerul de interne a luat măsuri pentru a ne pregăti pentru sosirea chiar și a unui milion de oameni”, a adăugat oficialul polonez.

Varșovia a adoptat o abordare mai combativă față de Rusia decât unii dintre vecinii săi din UE. În urmă cu câteva săptămâni, a spus că va dubla dimensiunea forțelor sale armate pentru a contracara pretențiile „imperiale” ale președintelui Vladimir Putin, exprimând îndoieli cu privire la capacitatea NATO de a răspunde rapid și decisiv.

Șeful Biroului de Securitate Națională al Poloniei, Pawel Soloch a declarat că țara sa este gata să trimită Ucrainei muniții, inclusiv materiale pentru apărarea anti-aeriană, în câteva zile.

Ministrul de externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a declarat în timpul vizitei sale în Estonia, că au apărut indici că Rusia intenționează să-și extindă prezența militară în Belarus, la granița de est a Uniunii Europene, dincolo de exercițiile de război planificate luna aceasta.

Alături de statele baltice, Polonia se simte direct amenințate de desfășurarea iminentă a trupelor ruse la 160 de kilometri de granițele lor, în timp ce țări precum Franța și Germania se feresc să-l provoace pe Putin.

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, se află marți, 1 februarie, în vizită la Kiev. „Neoimperialismul rus are o revenire în fața ochilor noștri, amenințând cu destabilizarea UE”, a spus el.

Polonia a fost reticentă în a accepta solicitanți de azil în timpul crizei migrației din 2015 și în conflictul de la granița polono-belarusă din toamna anului trecut. În 2020, Polonia a acordat azil la 2.000 de persoane, comparativ cu 128.590 în Germania și 86.330 în Franța.

Foto: euractiv.com

img22000708

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!