ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Miniștrii de Externe din Moldova şi Croația au semnat un Memorandum privind instruirea diplomatică

12:48 | 01.02.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 1 feb. /MOLDPRES/. Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a avut astăzi o întrevedere cu omologul său de la Zagreb, ministrul Afacerilor Externe și Europene al Croației, Gordan Grlić Radman. Oficialii au semnat un Memorandum de înțelegere şi au susținut o conferință de presă, transmite MOLDPRES.

În cadrul discuțiilor la nivelul delegațiilor naționale, miniștrii de Externe au abordat modalitățile de fortificare a relațiilor bilaterale moldo-croate, agenda de integrare europeană a țării noastre și actualitatea regională și internațională.

Potrivit lui Nicu Popescu, „Republica Moldova are relaţii excelente cu Croația, care a fost şi este mereu alături de poporul ţării noastre, mai ales în perioada de criză pandemică”.

„În curând vom convoca Comisia moldo-croată pentru integrare europeană, cu o serie de consultări politice între ministerele noastre. Situația în Moldova este şi rămâne dificilă, mai ales în context energetic, de aceea vrem să consolidăm relațiile în domeniul economic şi dezvoltării turismului. De asemenea, planificăm crearea unei Comisii bilaterale pentru cooperare economică”, a relevat vicepremierul.

La rândul său, Gordan Grlić Radman a spus că din cauza restricțiilor cauzate de COVID-19, în această vizită nu este însoțit de o delegație a oamenilor de afaceri din Croația, însă, ulterior, această întrunire va fi organizată, fie la Chișinău, fie la Zagreb.

„Republica Moldova are sprijinul plenar al Croației pe calea integrării europene ce a ales-o. Simbolismul acestei vizite este de a arăta tot sprijinul şi solidaritatea atât a Croaţiei, cât şi a Uniunii Europene, pentru agenda ambițioasă a Guvernului de la Chişinău în lupta împotriva corupţiei şi integrarea în familia europeană”, a declarat ministrul croat de Externe.

De asemenea, cu ocazia vizitei oficialului croat, astăzi a avut loc semnarea unui memorandum de înțelegere între Institutul Diplomatic al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Academia Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe și Europene al Croației. 

Ministrul Afacerilor Externe și Europene al Croației, Gordan Grlić Radman, efectuează astăzi o vizită la Chișinău, la invitația vicepremierului Nicu Popescu. Conform programului, oaspetele se va întâlni cu președintele Maia Sandu, prim-ministrul Natalia Gavrilița, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

img22000711

img22000711

img22000711

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!