ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” a lansat programul de manifestări consacrate celei de-a 145-a aniversări a instituției

14:55 | 01.02.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 feb. /MOLDPRES/. Biblioteca Municipală  ”B.P. Hasdeu” din Chișinău în acest an va marca cea de-a 145-a aniversare a instituției printr-o suită de acțiuni culturale. Programul manifestărilor care vor fi organizate a fost lansat astăzi în cadrul unei conferințe online, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Mariana Harjevschi, directorul instituției, a menționat că în cadrul manifestării a fost lansat, de asemenea, logo-ul aniversar și cardul de acces aniversar, care va întâmpina utilizatorii ce se vor înscrie în acest an la una din cele 27 de filiale ale Bibliotecii Municipale. ”Logo-ul aniversar reprezintă o îmbinare organică a logou-lui BM și a cifrei de „145”. Împreună transmit mesajul către fondatori, parteneri și utilizatori despre rolul Bibliotecii Municipale în comunitate și, desigur, tradiția de lectură publică la Chișinău prin fondarea Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” în spațiul urban al orașului. Forma accentuează stilul caligrafic, care ne transpune în perioada anului 1877, când actul de fondare al Bibliotecii a fost semnat utilizând aproximativ acest stil artistic. Menționăm că această siglă aniversară a fost creată de Valeriu Herța, pictor, grafician și Olga Chirița, designer grafic, specialiști la Biblioteca Municipală”, a precizat Mariana Harjevschi.

Potrivit sursei citate, în luna octombrie vor avea loc mai multe evenimente importante, dedicate aniversării de 145 de ani ai Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, cu genericul ”O bibliotecă pentru oraș. O bibliotecă pentru fiecare”. Astfel, în data de 9 octombrie  se va desfășura Maratonul serviciilor Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” –­ Biblioteca WOW, organizat în Grădina Publică „Ștefan cel Mare”. Pe 12 octombrie, vor fi lansate cele mai importante publicații bibliografice: ”Biblioteca Municipală în presă (2012 -2021)”; ” Cărți cu dedicații din cadrul BM (2012 -2021)”și ”Bibliografia bibliografiilor BM (1988-2022)”.

În atenția comunității de bibliotecari, utilizatori și a societății civile vor fi câteva evenimente ce vor pune în lumină activitatea de formare profesională la Biblioteca Municipală. La 13 octombrie va avea loc Forumul formatorilor de la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” în format Ignite, cu titlul ”Povești de succes din activitatea formatorilor”. Va fi lansat un volum de poezii, intitulat „Poeți în Chișinău”, editat de Biblioteca Municipală (17 octombrie). ”O bibliotecă pentru oraș. O bibliotecă pentru fiecare”  este genericul Conferinței aniversare internaționale (19 octombrie), ce va întruni bibliotecari, fondatori și parteneri ai Bibliotecii. Programul aniversar va culmina pe 26-28 octombrie, cu Zilele ZEN (Zilele Educației Non-formale), care va conține lansarea cursurilor online în cadrul Campusului Competențelor.

Bibliotecă Municipală a fost inaugurată la 19 octombrie 1877, iniţial ca bibliotecă orăşenească, apoi ca bibliotecă centrală orăşenească. În perioada 1975-1991 avea funcţia de bibliotecă centrală în sistemul centralizat al bibliotecilor publice din Chişinău şi statutul de bibliotecă municipală. În anii 1950-1988 a purtat numele ideologului sovietic ”A.A. Jdanov”, din 1988 - numele ilustrului om de cultură şi ştiinţă, scriitorul B.P. Hasdeu. Biblioteca Municipală are misiunea de a oferi acces liber şi echitabil la informaţie, educaţie, idei, opinii, lecturi; încurajează, susţine interesul şi libertatea de a cunoaşte; asigură şi dezvoltă servicii moderne şi necesare dezvoltării chişinăuienilor. Instituția are 27 de filiale. Fondul tradiţional şi cel electronic formează un adevărat tezaur naţional şi universal care cuprinde peste un milion de volume puse la dispoziţie, fără restricţii, spre consultare tuturor solicitanţilor.

img22000717

img22000717

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!