ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dirijorul Ion Dascăl își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare

08:58 | 02.02.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/. Dirijorul Orchestrei de muzică populară „Mugurel”, Ion Dascăl, acordeonist și pedagog, Artist al Poporului, își sărbătorește astăzi cea de-a 70-a aniversare, notează MOLDPRES.

S-a născut în 1952, în satul Pelinia, raionul Drochia, într-o familie cu tradiții lăutărești. A evoluat din 1964, sub bagheta dirijorală a tatălui său, dirijor al Orchestrei de Muzică Populară „Dorulețul” din satul natal. După absolvirea școlii medii din Pelinia (1967), și-a continuat studiile la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, Secția teoria și compoziția muzicii (1967-1973). Ulterior face studii la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” (în prezent - Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice) (1975-1980).

Potrivit ”Calendarului Național”, în 1970 a debutat cu Orchestra de Muzică Populară „Fluieraș” a Filarmonicii de Stat în calitate de acordeonist. În 1972-1973 Ion Dascăl a fost dirijor al Orchestrei „Ciocârlia” de la Palatul Sindicatelor din Chișinău, iar în 1974-1981 - dirijor al Orchestrei „Lăutarul” din Bălți și profesor la Colegiul de muzică din acest oraș, apoi dirijor al Orchestrei de muzică populară „Folclor” a Radioteleviziunii din Chișinău (1981-1987). Din 1987 este dirijor al Orchestrei de muzică populară „Mugurel”. Concomitent cu activitatea artistică, a desfășurat şi activitate didactică în calitate de profesor la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău.

Orchestra „Mugurel” este apreciată de muzicologi ca un veritabil laborator de creaţie. Astfel, în colaborare cu Centrul Național de Creație Populară, orchestra a fost implicată în organizarea unor master-class-uri, a unor seminare cu evoluarea muzicienilor consacrați și participarea dirijorilor orchestrelor de muzică populară din Republica Moldova și din alte țări. În cadrul acestor activități, Orchestra „Mugurel” a lansat tineri interpreți de muzică populară și un șir de CD-uri, printre care: Nicolae Glib și Maria Sarabaş (2005); Andrei Serafim, Botoşani (2004) ş.a. De un mare succes se bucură CD-ul cu piese instrumentale apărut la București, CD-ul interpretei Margareta Clipa, care colaborează cu orchestra „Mugurel” la realizarea, împreună cu Ioana Căpraru, a unui film muzical „Cântecele noastre toate…”. Orchestra de Muzică Populară „Mugurel” a susţinut peste 1000 de concerte şi a înregistrat zeci de CD-uri cu interpreți din R. Moldova şi România.

Pentru activitatea sa fructuoasă, Ion Dascăl a fost distins cu titlurile onorifice „Artist Emerit” (1993),  ”Artist al Poporului” (2010), medalia „Meritul Civic” (1994) și ordinul „Gloria Muncii” (2001).

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!