ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție despre istoria Mănăstirii Noul Neamț a fost deschisă la Biblioteca Națională

10:49 | 02.02.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a fost deschisă, în parteneriat cu Agenția Națională a Arhivelor, expoziția cu genericul ”Valori cărturărești din Biblioteca Mănăstirii Noul Neamț”. Expoziția pune în valoare istoria acestei mănăstiri, care este legată de lavra Neamțului de peste Prut, fiind unul dintre cele mai mari centre medievale de cultură și învațământ moldovenești și aduce în atenția publicului o mică parte din bogata bibliotecă a Mănăstirii Noul Neamț, cărți scrise în limbile română, slavonă, latină, franceză, greacă, germană și rusă, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Elena Pintilei, directorul instituției gază, a menționat că cea mai veche lucrare expusă este ”Pravila de la Govora” din 1640, care înainte de a ajunge la mănăstirea Neamț, s-a aflat în Biserica cu hramul ”Sfântul Nicolae” din Bacău. De asemenea, pot fi admirate și alte tipărituri monumentale ale tiparului românesc precum  ”Liturghia” tipărită la Iași de Duca Sotiriovici în 1747, sau  ”Evangelia” din 1762, și chiar ”Enciclopedia sau dicționarul explicativ al științelor, artelor și meseriilor”, editată la Paris în 1751 ș.a.

Potrivit sursei citate, biblioteca mănăstirii deținea aproape 2 000 de volume vechi scrise de mână și tipărite,  fiind adunată prin călugări, iar în perioada interbelică era considerată ca fiind cea mai valoroasă dintre toate bibliotecile mănăstirești. În mare parte, biblioteca a fost completată prin contribuția duhovnicului Andronic. La completarea bibliotecii mănăstirii Noul Neamț cu literatură bisericească și laică s-au implicat și diferite personalități marcante ale spiritualității creștine, precum arhimandritul Conon Arămescu-Donici sau Mitropolitul Iosif Naniescu.

Între anii 1945-1958, în urma lichidării unor mănăstiri (Curchi, Căpriana, Hârbovăț, Hâncu ș.a.), o parte din bunurile acestora, în special cărțile, au fost salvate și aduse la mănăstirea Noul Neamț. În data de 16 octombrie 1962 a fost închisă și mănăstirea Noul Neamț, iar ca urmare, arhiva mănăstirii, cărțile din bibliotecă (atât cât s-a salvat cu putință) au fost depuse din inițiativa lui A. Nichitici la Arhiva Centrală de Stat a RSSM.

Expoziția va fi deschisă publicului până 31 martie.

img22000729

img22000729

img22000729

img22000729

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!