ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova se desfășoară Campania națională „Citim cu voce tare împreună”

09:50 | 02.02.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/. Ministerul Culturii, Biblioteca Națională, Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă” în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din R. Moldova susțin activitățile din cadrul Zilei Mondiale a Cititului cu voce tare, prilejuite de Ziua Internațională a Cititului Împreună” (ZICI) și invită astăzi publicul la o inițiativă de lectură comunitară publică prin participarea la Campania națională „Citim cu voce tare împreună”, ediția 2022, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, Campania națională „Citim cu voce tare împreună” are drept scop asocierea eforturilor bibliotecilor, instituțiilor educaționale, organizațiilor de creație, comunităților și factorilor de resort pentru promovarea lecturii. Evenimentele din această zi nu doar promovează lectura, dar o și transformă într-un act social. Este ocazia de a împărtăși una dintre cele mai frumoase și educative activități pe care o putem efectua în comun. Cititul cu voce tare reprezintă fundamentul dezvoltării alfabetizării, fiind cea mai importantă activitate pentru dezvoltarea culturii lecturii. În procesul de lectură cu voce tare sunt încurajate și sprijinite abilitățile de ascultare, gândire și conversație.

Astfel, astăzi la Biblioteca Națională va avea loc prezentarea publică a rezultatelor studiului “Lectura în comparație intergenerațională” (Ședință trimestrială în cadrul Laboratorului de cercetare în Biblioteconomie și Științe ale Informării), ”Impactul lecturii cu voce tare” (Videoprezentare destinată rețelelor sociale). Tot aici vor fi prezentate fragmente din cărțile premiate în cadrul „Topului celor mai citite cărți, anul 2021: ” ”Despărțirea apelor” de Ion Druță, ”Morile timpului” de Aliona Grati, ”Istorii din Străinătate” de Iurie Cojocaru ș.a.

Totodată, în perioada 2-6 februarie, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă  va organiza 30 de activități de lectură publică online în parteneriat cu grădinițe, școli și licee, centre pentru copii. Bibliotecarii vor citi împreună cu copiii, cadrele didactice, părinții cărți de autori clasici și contemporani, printre care Spiridon Vangheli, Grigore Vieru, Antoine de Saint-Exupéry, Frații Grimm, Victor Dumbrăveanu, Lavinia Braniște, Alex Moldovan, Victoria Pătrașcu, Kobi Yamada și Tomi Ungerer. Astăzi, la ora 13.00, ministrul Culturii Sergiu Prodan va citi împreună cu elevii de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” fragmente din cartea „Isprăvile lui Guguță” de Spiridon Vangheli, de la a cărei primă publicare se împlinesc anul acesta 55 de ani. Evenimentul va avea loc online și va fi transmis live pe pagina de Facebook a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”.

Ziua Internațională a Cititului Împreună (World Read Aloud Day) este sărbătorită la inițiativa organizației LitWorld (litworld.org) din 2010, în prima zi de miercuri a lunii februarie. Bibliotecile, școlile, grădinițele, oamenii de cultură, lucrătorii din sectorul social, părinții sunt îndemnați în această zi să organizeze activități de lectură cu voce tare pentru a promova bucuria, frumusețea și beneficiile cititului împreună. Cititul cu voce tare împreună ajută la consolidarea comunităților și este un act de susținere a alfabetizării ca unul din cele mai importante drepturi ale omului. Ziua Internațională a Cititului Împreună este marcată anual de milioane de oameni din peste 170 de țări.     

img22000730

img22000730

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!