ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pe 2 februarie este marcată Ziua Mondială a Zonelor Umede

15:03 | 02.02.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/. Ziua Mondială a Zonelor Umede este marcată astăzi, ca urmare a adoptării la 2 februarie 1971 a Convenţiei Ramsar. În prezent, în lume sunt înregistrate 2 186 de zone umede cu habitat protejat la nivel internaţional, dintre care trei se află în Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

Ţara noastră a ratificat Convenţia în anul 2000 şi gestionează trei zone Ramsar, cu o suprafaţă totală de circa 95 de mii de hectare. Este vorba de zonele “Lacurile Prutului de Jos”, “Nistrul Inferior” şi “Unguri-Holoşniţa”. Acestea sunt protejate de stat, fiind în evidenţa specialiştilor biologi. Totodată, zonele au fost incluse în diverse proiecte internaţionale de conservare şi protejare a biodiversităţii.

În anul 2017, Guvernul de la Chişinău a aprobat decizia privind fondarea primei Rezervaţii a biosferei, creată în una din cele mai mari zone Ramsar din Europa, “Lacurile Prutului de Jos”. Crearea Rezervaţiei se înscrie în proiectul transfrontalier trilateral România-Ucraina-R. Moldova “Consolidarea reţelei de arii naturale pentru protejarea biodiversităţii şi dezvoltării durabile în regiunea Deltei Dunării şi Prutului Inferior – Pan Nature”. Partenerul proiectului din partea ţării noastre este Agenţia “Moldsilva”.

Surse de la Agenţia „Moldsilva” au informat că "crearea primei Rezervaţii a biosferei în lunca Prutului Inferior a fost susţinută de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat". “Implementarea proiectului urmăreşte reducerea pierderilor de biodiversitate şi îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei din zona respectivă. Totodată, ne-am propus să introducem o abordare integrată a managementului resurselor naturale în zona transfrontalieră a Deltei Dunării şi cea a Prutului de Jos, consolidând implicarea comunitară în regiune”, au afirmat sursele citate la solicitarea MOLDPRES.

În prezent, „Moldsilva” depune toate eforturile pentru a identifica surse de finanţare şi asistenţă din partea donatorilor străini, în scopul de a asigura continuitatea şi durabilitatea acestui proiect.

Conform specialiştilor, zonele Ramsar de pe teritoriul Republicii Moldova au o importanţă internaţională pentru  procesul de migraţie a păsărilor. În perioadele respective, numai prin Prutul de Jos trec peste 20 de mii de păsări de apă, multe aparţinând familiilor rare. În total, habitatul zonelor Ramsar din R. Moldova este constituit din peste 300 de specii de mamifere, păsări, reptile şi amfibieni.

Ziua Mondială a Zonelor Umede a fost instituită la 2 februarie 1971 în oraşul iranian Ramsar. Comitetul executiv al Convenţiei Ramsar se reuneşte în fiecare an şi stabileşte planuri de acţiuni menite să menţină caracterul ecologic al acestor zone.  

Foto: Moldsilva

img22000754

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!