ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat semnarea Acordului moldo-român privind construcția podului rutier peste Prut

16:52 | 02.02.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi semnarea Acordului cu Guvernul României privind construirea, exploatarea, întreținerea și reparația podului rutier de frontieră peste râul Prut, între localitățile Ungheni (Republica Moldova) – Ungheni (România), a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.  

Podul va interconecta infrastructurile rutiere între state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (România) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (R. Moldova). 

Mai mult, construcția podului va spori rolul Republicii Moldova în calitate de punct de legătură între țările Uniunii Europene şi Comunitatea Statelor Independente, precum și va asigura mobilitatea cetățenilor.  

Guvernul României va finanța lucrările de construcție a podului și a drumului de acces, inclusiv infrastructurile conexe, amplasate pe teritoriul României. Construcția drumului de acces și a infrastructurii conexe pe partea Republicii Moldova (lucrări care au un cost estimativ de 36 milioane de lei) va fi finanțată de Executivul de la Chișinău. 

Menționăm că, la 21 ianuarie curent, au fost desfășurate negocieri, în format online, privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare la construirea, exploatarea, întreținerea și reparația podului rutier de frontieră între cele două state. 

Acordul urmează a fi semnat de către părți la ședința comună a Guvernului Republicii Moldova și Guvernului României, preconizată pentru 11 februarie curent. Din partea Moldovei, Acordul va fi semnat de către vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

img22000762

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!