ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un nou caz de pestă porcină a fost depistat în raionul Râşcani

10:14 | 03.02.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 3 feb. /MOLDPRES/. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a informat despre identificarea unui caz de pestă porcină africană, înregistrat pe teritoriul raionului Râşcani, transmite MOLDPRES.

„Pe 31 ianuarie 2022, prin testări de laborator a fost confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA), în probele recoltate de la porci domestici, în exploataţia de porcine, amplasată în extravilanul localităţii Recea, raionul Râşcani”, indică ANSA.

Ulterior, a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Râşcani, care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar, conform legislaţiei.

Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Râşcani a demarat ancheta epidemiologică, a instituit măsuri de carantină, sunt în desfăşurare măsurile de eradicare a focarului cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiști de la nivelul central al ANSA. În jurul focarului au fost stabilite zonele de restricţii (zona de protecţie şi zona de supraveghere).

„Se efectuează catagrafia porcilor domestici în zonele de protecție și supraveghere, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, controlul mișcării porcinelor și produselor alimentare din carne de porc pe teritoriul Republicii Moldova, screening-ul porcilor domestici din focar”, potrivit sursei citate.

Ultimul caz de PPA în Republica Moldova a fost înregistrat pe data de 31 decembrie 2021 în localitatea Cotiujeni, raionul Briceni, care a fost eradicat, restricţiile urmând a fi ridicate pe data de 15 februarie. La fel, pe tot parcursul anului 2021 şi în luna ianuarie 2022 în ţările din regiune au fost înregistrate mai multe cazuri de PPA la porci domestici şi mistreţi.

ANSA solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale pentru siguranţa alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor ori a depistării cadavrelor de mistreți. La fel, solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora resturi culinare și să respecte cerințele minime de biosecuritate.

„Solicităm şi populaţiei să nu procure produse alimentare din carne de porc din țările vecine în scopul aducerii mărfii în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă”, conchide ANSA.

Foto: ANSA

img22000790

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!