ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Deputații au adoptat un nou Cod al transportului feroviar

14:45 | 03.02.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 3 feb. /MOLDPRES/. Deputații au votat astăzi în lectură finală Codul transportului feroviar, comunică MOLDPRES.

Noul cod a fost elaborat întru implementarea angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, precum și în scopul implementării Concepției pentru restructurarea sectorului feroviar și a Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată din Moldova”.

Conform documentului, infrastructura feroviară va aparține în continuare statului, iar serviciile de tracțiune, transport pasageri și marfă vor putea fi prestate de operatori privați.

Odată cu restructurarea ”CFM” și intrarea în vigoare a noului Cod al transportului feroviar, Guvernul va fi obligat să finanțeze parțial menținerea și reconstrucția infrastructurii feroviare, precum și să acorde subsidii pentru operatorii de transport feroviar de pasageri.

Totodată, codul prevede crearea Autorității Feroviare ca autoritate administrativă subordonată Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale cu forma de organizare juridică de agenție, abilitată cu funcții de control în domeniul feroviar.

Foto: Parlament

img22000805

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!