ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Implementarea a nouă proiecte de dezvoltare va demara în 2022 în sudul ţării

08:58 | 04.02.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 4 feb. /MOLDPRES/. Circa 54,5 milioane de lei vor fi alocați, în anul curent, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), în vederea implementării a nouă proiecte în Regiunea de Dezvoltare Sud, care se regăsesc în Documentul Unic de Program 2022-2024. Decizia a fost luată recent în ședința Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR), în cadrul căreia a fost aprobat Planul anual de finanțare a proiectelor, transmite MOLDPRES.

Conform Planului anual de finanțare a proiectelor prioritare de dezvoltare regională în sudul țării, în mare parte, banii vor fi utilizați pentru implementarea a opt proiecte de infrastructură, care au drept obiectiv general aprovizionarea cu apă și sanitație a localităților și asigurarea accesului cetățenilor la servicii publice de calitate. Acestor proiecte le va reveni, în anul curent, un buget total de circa 39,7 mln de lei.

Alte 9,41 mln de lei urmează a fi valorificate pentru implementarea unui proiect de dezvoltare a infrastructurii de afaceri în raionul Cahul, care prevede racordarea la utilități a subzonei nr. 18 (Cahul) din Zona Economică Liberă Bălți.

De asemenea, 5,41 mln de lei vor fi folosiți pentru realizarea unor măsuri de consolidare a revitalizării urbane prin dezvoltarea infrastructurii spațiilor publice într-un sector din orașul Căușeni.

"Proiectele de infrastructură constituie o prioritate atât la nivel de țară, cât și la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud. Or, în prezent, avem cea mai mare responsabilitate pentru acest domeniu. Îmbunătățirea infrastructurii de utilități are drept obiectiv să asigure condiții de trai și de muncă mai bune pentru cetățenii din Regiunea Sud. Acest deziderat este unul comun pentru toți actorii implicați în procesul de dezvoltare regională și locală", a estimat Ion Pînzari, director interimar al Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud.

Pentru anul curent, CNCDR a aprobat un buget record de 280 mln de lei pentru toate cele 46 de proiecte din Documentul Unic de Program. Costul estimativ al proiectelor incluse în document constituie 1,5 mlrd lei și ele vor fi implementate în regiunile de dezvoltare ale țării în perioada 2022-2024.

Foto: ADR Sud

img22000818

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!