ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Turcia inflația a ajuns la cel mai ridicat nivel din 2002

11:05 | 04.02.2022 Categorie: Externe

Ankara, 4 feb. /MOLDPRES/. Turcia a stabilit un record din aprilie 2002 la creșterea prețurilor și prăbușirea lirei turcești. Inflația din Turcia a atins 48,69% anual în ianuarie, ca urmare a prăbușirii lirei turcești în anul trecut. În decembrie, inflația prețurilor de consum atinsese 36,08% potrivit analizei financiare YoY, relatează MOLDPRES cu referire la G4Media.

Inflația a devenit un subiect fierbinte în Turcia, cu mai puțin de 18 luni înainte de alegerile prezidențiale. Opoziția și unii economiști turci și străini acuză Oficiul Național de Statistică (Tüik) că  subestimează cifrele cu mai mult de jumătate dimensiunea.

Recent, președintele Recep Tayyip Erdoğan l-a demis pe directorul Tuïk, a cincea înlocuire din 2019. Șeful statului, acuzat că a încurajat creșterea prețurilor împingând Banca Centrală turcă să scadă aproape sistematic ratele dobânzilor în ultimele luni, a promis în ianuarie că „va reduce inflația la o singură cifră cât mai curând posibil”.

Recep Tayyip Erdoğan a avansat în mod repetat preceptele islamului, care interzic cămătăria. Contrar teoriilor economice clasice, președintele turc consideră că dobânzile mari favorizează inflația.

În ultimii ani, politica monetară a lui Recep Tayyip Erdoğan și lipsa de independență a Băncii Centrale – președintele turc a demis trei guvernatori din 2019 – nu au făcut decât să precipite prăbușirea monedei naționale (-44% față de dolar în 2021), ducând la o creștere dramatică a prețurilor.

Populația va fi nevoită „să poarte povara” inflației încă „ceva vreme”, a avertizat șeful statului, afirmând însă: „Cu ajutorul lui Dumnezeu, am intrat într-o perioadă în care fiecare lună va fi mai bună decât cea anterioară”.

Foto: atalayar.com

img22000830

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!