ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE va oferi 5 mln de euro în calitate de suport persoanelor afectate de criza energetică

13:31 | 04.02.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 4 feb. /MOLDPRES/. Patruzeci de mii de gospodării vor primi ajutor financiar unic pentru perioada rece a anului, începând cu luna februarie a anului curent, iar șase mii de gospodării vor primi materiale pentru foc, după necesitate. Acest suport face parte dintr-un pachet mai larg de intervenții de urgență, oferit de Uniunea Europeană pentru Republica Moldova, ca răspuns la criza energetică, comunică MOLDPRES.

Potrivit UE, suportul este destinat vârstnicilor, în special celor care trăiesc singuri, familiilor cu venituri mici și altor categorii defavorizate.

Pachetul de intervenții, axate pe reducerea efectelor crizei energetice asupra populației, va presupune și oferirea a circa 20 de granturi pentru prestatorii de servicii sociale și organizațiile societății civile pentru a-și dezvolta capacitatea de a asigura grupurile vulnerabile cu servicii sociale. Astfel, vor fi susținute servicii precum cantina socială, care să pregătească prânzuri calde pentru persoanele și familiile aflate în dificultate. Un grant separat va fi oferit unei organizații media, care să verifice corectitudinea distribuirii fondurilor către populația cel mai mult afectată de criză.

„Uniunea Europeană și întreaga Echipă Europa susțin continuu Republica Moldova și cetățenii săi. Acest proiect de 5 milioane de euro, finanțat de Serviciul Instrumente de Politică Externă al UE, va oferi asistență directă pentru 133 400 de persoane și îi va sprijini pe cei mai afectați de criza energetică. Acest sprijin vine să completeze asistența oferită de Uniunea Europeană la începutul acestei ierni sub forma unui sprijin bugetar de 60 de milioane de euro, care a permis Guvernului să acorde subvenții populației Republicii Moldova”, a menționat Jānis Mazeiks, șeful Delegației UE la Chișinău.

Suportul din partea Uniunii Europene va fi oferit în cadrul proiectului „Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică”, implementat de organizația neguvernamentală People in Need Moldova.

img22000839

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!