ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Satul Sireţi, Străşeni va fi asigurat cu apă potabilă cu susţinerea Germaniei

16:09 | 04.02.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 4 feb. /MOLDPRES/. Localitatea Sireți din raionul Străşeni va fi asigurată cu apă potabilă în urma implementării proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”. Într-o şedinţă de ieri la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, unitatea de implementare a proiectului (UIP) a prezentat serviciile de proiectare a rețelelor pentru acest sat, transmite MOLDPRES.

Experții companiei de proiectare și consultanță au prezentat lucrările ce vor fi cuprinse în proiectul tehnic pentru satul Sireți, și anume: lucrări de racordare, rețele secundare de aprovizionare cu apă, stații de pompare, rezervoare de stocare, turnuri de apă supraînălțate și lucrări de tratare prin re-clorinare, cât și lucrări de extindere a sistemului de distribuție, inclusiv conducte de distribuție, supape, hidranți și racorduri casnice.

Un alt subiect important discutat în cadrul ședinței a fost aspectul de proprietate a terenurilor afectate de lucrările de construcție. „În procesul de construcție vor fi afectate aproximativ 174 de terenuri publice și private. Din totalul de terenuri, 57 se afla în localitatea Sireți. În acest scop, UIP conlucrează cu administrația locală și consultantul în implementare, pentru a recepţiona acordurile tuturor proprietarilor”, au explicat pentru MOLDPRES surse de la ADR Centru.

Proiectul "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală” este finanțat de Guvernul federal german prin intermediul Băncii de stat germane KfW, în timp ce ADR Centru reprezintă instituția de implementare a acestuia. Costul proiectului este de circa 27,65 de milioane de euro, dintre care 25 mln constituie grantul acordat de Guvernul Germaniei, iar 2,65 mln - contribuția garantată de Fondul Național de Dezvoltare Regională.

Proiectul este prevăzut pentru o perioadă de patru ani, timp în care la magistrala ce va fi construită vor fi racordați locuitorii orașelor Strășeni și Călărași, iar ulterior - cei ai satelor prioritare din cele două raioane implicate.

Foto: ADR Centru

img22000842

img22000842

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!