ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În weekend vremea se va încălzi uşor

15:41 | 04.02.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 4 feb. /MOLDPRES/. Noaptea ger, ziua soare şi în nord lapoviţă, prognozează Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) pentru acest sfârşit de săptămână, transmite MOLDPRES.

Conform meteorologilor, sâmbătă, 5 februarie, se prevăd 4-9 grade de căldură, ziua, şi până la 6 grade de ger, noaptea.

Aceleaşi tendinţe meteorologice vor fi şi duminică, numai că cerul variabil însorit din nordul ţării va fi înlocuit de ninsori, izolat lapoviţă. Precipitaţiile în această regiune se vor menţine şi la începutul săptămânii următoare.

În luna februarie, potrivit datelor medii multianuale, începe creșterea ușoară a temperaturii aerului, iar faţă de ianuarie aceasta este mai ridicată cu 1-1,5ºC. În februarie, temperatura medie lunară a aerului pe teritoriul Republicii Moldova variază între -1ºC, în sudul țării, şi -3ºC, în regiunea de nord. Cea mai rece pentru toată perioada de observații a fost luna februarie din anul 1999, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între -12,2ºC şi -13,7ºC. Cea mai caldă a fost luna februarie din 2002 şi 2016 – atunci temperatura medie lunară a aerului a variat între +3,5ºC şi +5,5ºC.

Denumirea populară a lunii februarie este Faur, Făurar, Fluierar sau Luna Lupilor. Îi zice Făurar, după făurarii în fier (fierarii), care pregăteau fierul plugului pentru arat. Asta pentru că în februarie noaptea îngheață pământul, iar ziua se dezgheață, dar şi pentru că este o lună destul de ciudată: geruri ca cel al Bobotezei şi căldură ca în martie-aprilie. Este luna când gospodarii satelor încep pregătirile pentru muncile câmpului, lucrul în livezi, gunoitul câmpului, altoitul pomilor, răsăditul semințelor şi altele.

Superstițiile lunii sunt legate de prevestirile de timp: dacă va cânta bufnița, e semn de primăvară timpurie; dacă Faur este urât, luna mai va fi frumoasă; dacă nu e vifor în februarie, viforul vine la Paști.

img22000848

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!