ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Experții din sfera ocrotirii mediului au revenit la dialog după o pauză îndelungată

17:02 | 04.02.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 4 feb. /MOLDPRES/. După o pauză îndelungată, astăzi a avut loc ședința online a experților pentru ocrotirea mediului de pe ambele maluri ale Nistrului (ultima reuniune s-a desfășurat la 9 iulie 2020), cu participarea reprezentanților participanților din formatul de negocieri ,,5+2”, informează MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare. 

Din partea Chișinăului ședința a fost coordonată de Iordanca-Rodica Iordanov, conducătorul grupului de lucru, secretar de stat în Ministerul Mediului. 

Pe agenda discuțiilor au figurat problemele actuale din sfera ecologică, printre acestea fiind gestionarea eficientă a resurselor acvatice din bazinul râului Nistru, desfășurarea schimburilor informaționale în domeniul hidrometeorologic, necesitatea coordonării măsurilor privind captările și deversările de apă din/către râul Nistru, coordonarea volumelor deversate de la Nodul Hidrotehnic Dubăsari, monitorizarea și schimbul de date privind calitatea apelor de suprafață și a aerului atmosferic, inclusiv privind nivelul de poluare al acestora ș.a. 

Totodată, a fost reiterată necesitatea restabilirii accesului liber al reprezentanților Serviciului Hidrometeorologic de Stat la unele posturi hidrometrice amplasate în perimetrul regiunii transnistrene în vederea efectuării periodice a măsurătorilor de debit ale r. Nistru pentru monitorizarea regimului hidrologic al apelor de suprafață și întreprinderea acțiunilor ulterioare ce se impun. 

De asemenea, a fost abordată activitatea întreprinderilor din regiunea transnistreană ce sunt înregistrate în Registrul de stat al persoanelor juridice, desfășoară operațiuni de import-export externe, inclusiv în statele-membre ale Uniunii Europene, conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 815/2005 și care posedă licențe de activitate emise de autoritățile competente ale Republicii Moldova, fiind evidențiat că pentru obținerea de către acestea a autorizațiilor de mediu din partea Inspectoratului pentru Protecția Mediului este necesară asigurarea accesului nestingherit al inspectorilor naționali la fața locului în vederea evaluării calificate a situației și constatării corespunderii proceselor rigorilor stabilite de cadrul normativ în vigoare și cerințelor internaționale la care R. Moldova a aderat.

Foto: Biroul politici de reintegrare

img22000851

img22000851

img22000851

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!