ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Nicu Popescu la Budapesta: „Am pledat pentru menținerea dinamicii pozitive a dialogului moldo-maghiar”

17:51 | 04.02.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 4 feb. /MOLDPRES/. Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a efectuat o vizită în Ungaria, la invitația ministrului maghiar al Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó. Discuțiile oficialilor s-au axat pe subiecte ce țin de stadiul actual și perspectivele de cooperare bilaterală moldo-ungară în spiritul parteneriatului strategic și pornind de la intenția de a dinamiza schimburile comerciale și a impulsiona activitățile investiționale, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

„Am pledat pentru menținerea dinamicii pozitive a dialogului moldo-maghiar prin fortificarea cooperării în domeniile economic, transport, agricultură, în special pe schimbul de bune practici în segmentul zootehnic și dezvoltarea infrastructurii de irigare a terenurilor agricole. Vom organiza cea de-a V-a sesiune a Comisiei mixte moldo-ungare de cooperare economică și Forumul moldo-ungar al oamenilor de afaceri”, a menționat vicepremierul Nicu Popescu. 

Diplomații au subliniat că Ungaria a fost prima țară cu care Republica Moldova a convenit în plan bilateral recunoașterea certificatelor de vaccinare, iar la etapa actuală se lucrează pentru încheierea unui acord privind reducerea costurilor la roaming. 

„Am invitat cu această ocazie cetățenii maghiari să viziteze Moldova și să descopere locurile noastre pitorești folosind oportunitatea reluării cursei regulate Chișinău - Budapesta, un angajament pe care l-am realizat urmare a înțelegerilor din vizita de la Chișinău a ministrului maghiar”, a punctat ministrul Popescu. 

Șeful diplomației Republicii Moldova a exprimat recunoștință pentru susținerea de către Ungaria a agendei europene ambițioase a Moldovei și a transmis aprecierea guvernului de la Chișinău pentru asistența Ungariei acordată țării noastre pe parcursul ultimilor ani în lupta cu consecințele pandemiei de COVID-19.

Părțile au semnat la Budapesta „Programul de cooperare dintre Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, pentru anii 2022-2023”, document ce are la bază aspirațiile țărilor noastre în vederea consolidării și aprofundării cooperării bilaterale.

Foto: MAEIE

img22000852

img22000852

img22000852

img22000852

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!