ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă” a fost marcat Anul Nou Chinezesc

18:17 | 04.02.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 feb. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze la Chișinău, a organizat astăzi online o serbare consacrată Anului Nou Chinezesc sau Festivalului de Primăvară, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat Yan Wenbin, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în R. Moldova, Wang Yifeng, director al Institutului „Confucius” de la ULIM, Nicolae Juravschi, președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv, Radu Plămădeală, administrator la Centrul Chinez de la Chișinău, Tatiana Ciocoi, autoarea cărții „China mea din viață și din cărți”, Elena Prus, profesor universitar, doctor habilitat, Universitatea Liberă Internațională din Moldova ș.a.

În mesajul său de salut, Ambasadorul Yan Wenbin a menționat că sărbătorirea Anului Nou Chinezesc sau Festivalul de Primăvară a devenit o tradiție la Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă”. ”Acest eveniment de astăzi are o semnificație deosebită. Festivalul Primăverii durează câteva zile, iar astăzi este a cincea zi. În același timp, astăzi e o zi specială – inaugurarea Jocurilor Olimpice de Iarnă la Beijing, eveniment de importanță internațională. Cu acest frumos prilej, le doresc tuturor multă sănătate și succes, iar sportivilor moldoveni – să aibă la Jocurile Olimpice de la Beijing o performanță la nivel mondial. Biblioteca Națională ”Ion Creangă” este un foarte bun partener al Ambasadei Republicii Populare Chineze în R. Moldova. Îmi exprim recunoștința pentru contribuția angajaților ei, dar și a copiilor la promovarea limbii chineze.  Copiii noștri reprezintă viitorul prieteniei moldo-chineze. Le urez tuturor copiilor să fie puternici și frumoși, ca puiul de tigru”, a mai spus diplomatul chinez.

La rândul său, directorul instituției, Eugenia Bejan a afirmat că biblioteca beneficiază de donații de carte din partea Ambasadei Chinei. ”Avem o colecție foarte bogată de literatură artistică și manuale în limba chineză și pentru aceasta le suntem recunoscători diplomaților chinezi”, a subliniat Eugenia Bejan. În continuare, copii de la diferite instituții de învățământ școlare și preșcolare au prezentat diverse momente artistice în limba chineză, o expoziție de desene dedicată Anului Nou Chinezesc și alte surprize.

Anul Nou Chinezesc 2022 sau Anul Tigrului de Apă vine după Anul Bivolului alb de Metal și este cea mai importantă sărbătoare tradițională a chinezilor. Festivalul începe de obicei în prima zi din prima lună din calendarul chinezesc și ia sfârșit cu Festivalul Lampioanelor care are loc în a cincisprezecea zi. Ajunul Anului Nou Chinezesc este denumit Chun Jie. Originea sărbătorii este veche de secole și este înconjurată de mai multe legende și obiceiuri. În vechime, perioada aceasta era una în care oamenii reflectau despre cum s-au purtat și în ce au crezut mai mult în anul trecut. Anul Tigrului de Apă se spune că este anul schimbărilor masive, al introducerii ideilor noi și îndrăznețe, mai ales a celor foarte controversate. 

img22000853

img22000853

img22000853

img22000853

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!