ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale

19:29 | 04.02.2022 Categorie: Comunicate

Identificarea alegătorului prin mijloace digitale – primul pas spre votul electronic

Chişinău, 4 feb. /MOLDPRES/. Grupul de lucru interinstituțional pentru elaborarea conceptului și planului de acțiuni privind digitalizarea procesului electoral și pilotarea votului electronic ca metodă alternativă de vot, s-a întrunit astăzi pentru a analiza una din primele etape pentru implementarea procesului de vot prin internet și anume identificarea alegătorului prin mijloace digitale. 

Responsabilii din cadrul Agenției de Guvernare Electronică, Agenția Servicii Publice și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică au prezentat soluții tehnice existente la moment, dar și planul de realizare și implementare a unor mecanisme noi de identificare electronică a cetățenilor. 

Astfel, a fost simulată autentificarea persoanelor pentru validarea identității prin intermediul telefonului mobil, fiind analizate toate etapele procedurii și potențialele riscuri de securitate. Totodată, s-a discutat  despre accesibilitatea buletinelor electronice și posibilitatea utilizării lor la scară largă de către populație. 

Un alt subiect al întrunirii s-a referit la utilizarea semnăturii mobile, bazate pe tehnici de criptografie noi și securizată prin două chei private în combinare. 

La următoarea ședință a Grupului de lucru, planificată pentru săptămâna viitoare, urmează să fie analizate și discutate aspectele juridice privind implementarea procesului de vot prin internet. 

Reamintim, că grupul interinstituțional este format din reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale, Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Ministerului Justiției, Serviciului de Informații și Securitate, Instituția Publică „Agenția de Guvernare Electronică”, Instituția Publică „Agenția Servicii Publice” și Instituția Publică „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”, precum și ai Coaliției Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!