ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ODIMM a anunțat acordarea noilor facilități pentru accesarea garanțiilor financiare

11:49 | 07.02.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 7 feb. /MOLDPRES/. Mediul de afaceri din Republica Moldova poate beneficia de garanții financiare gratuite, oferite de Fondul de Garantare a Creditelor (FGC) pentru accesarea creditelor de la băncile comerciale. Antreprenorii pot accesa credite de la zece instituții bancare, partenere ale Organizaţiei de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), fără comision pentru primul an de garantare, transmite MOLDPRES.

Potrivit ODIMM, cota maximă de garantare pentru toate produsele dedicate companiilor active va fi de 80 la sută din valoarea creditului contractat. Noile facilități intră în vigoare din 15 februarie curent și vor fi active până la 31 decembrie 2022.

„Pentru a revitaliza activitatea ÎMM-urilor în contextul economic actual, au fost prelungite condițiile de garantare a Produsului „ANTICRIZĂ”. Aceste prevederi se vor aplica la toate Produsele active ale FGC. Capacitatea de garantare a Fondului ne permite să acoperim un portofoliu de garanții de până la 1 miliard de lei pentru anul 2022, care vor aduce investiții în economie de cca 2,5 miliarde de lei”, susține Dumitru Pîntea, director interimar ODIMM.

În anul 2021, volumul cererilor din partea agenților economici privind acordarea garanțiilor de stat a fost de 5 ori mai mare față de anul 2020, fapt ce denotă atractivitatea și necesitatea acestui instrument pe piața creditară. Astfel, pe parcursul anului trecut, ODIMM a emis 468 de garanții financiare noi în valoare de 388 milioane de lei, care au permis debursarea creditelor în sumă de 993 milioane de lei, iar valoarea proiectelor investiționale aferente acestor tranzacții fiind de cca 1,1 miliarde de lei.

FGC este un instrument de suport antreprenorial, creat și gestionat de ODIMM, care are misiunea de a emite garanții financiare ce garantează creditele solicitate de ÎMM-uri de la instituțiile financiare partenere. Produsele de garantare active acoperă până la 80% din suma creditului solicitat, iar valoarea garanțiilor variază de la 500 mii de lei pentru companii debutante până la 7 milioane de lei pentru companii exportatoare. Un leu acordat sub formă de garanție financiară facilitează accesul la 2,6 lei sub formă de credit și generează investiții în economie de 3,3 lei.

Foto: ODIMM 

img22000891

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!