ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lukașenko afirmă că Putin vrea să-l facă colonel în armata rusă

12:48 | 07.02.2022 Categorie: Externe

Minsk, 7 feb. /MOLDPRES/. Președintele belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat într-un interviu că omologul său rus Vladimir Putin i-a promis că îi va acorda rang de colonel în armata rusă, dar încă nu a făcut-o. „Dacă a promis, să o facă!”, a insistat Lukașenko, transmite MOLDPRES.

„Putin este colonel şi mi-a promis că mă va face şi pe mine colonel, dar nu a făcut-o încă”, a declarat Lukaşenko în interviul acordat duminică lui Vladimir Soloviov, un jurnalist rus considerat una din portavocile Kremlinului.

„Am grad de locotenent colonel. Nu-mi pot agăţa singur steaua de generalisim sau de general", a spus el în interviul difuzat de canalul de YouTube Soloviov Live, din care au fost preluate fragmente de postul public al televiziunii ruse Rossia-1.

„Dacă a promis, să o facă!”, a insistat el, potrivit unui videoclip difuzat duminică de un cont Telegram având legătură cu preşedinţia de la Minsk.

Soloviov, în hohote de râs, încearcă să pună la îndoială veridicitatea afirmaţiilor lui Lukaşenko care insistă şi gesticulează, spunând că promisiunea lui Putin - fost colonel KGB - a fost să-l facă colonel în „armata rusă” ori în „armata sovietică”. Argumentul că „doi colonei s-ar afla atunci în fruntea Rusiei şi Belarus”, nu l-a descurajat pe liderul belarus: „Îi vom acorda apoi gradul de general lui Putin!”, a spus el.

Lukașenko nu explică în niciun moment contextul în care i-a fost făcută promisiunea de avansare militară de către liderul rus.

La întrebarea cum poate un șef de stat să fie ofițer în armata altei țări,  Lukaşenko îi răspunde: „E problema mea, nu a dumitale!”

Aleksandr Lukaşenko, aflat la conducerea Belarus din 1994, are o relaţie tumultuoasă cu Moscova. Din toamna anului 2020, el pozează în ultimul bastion al Rusiei în faţa Occidentului, promiţând să-l însoţească chiar într-o campanie militară în Ucraina dacă este necesar.

Rusia a mobilizat în Belarus de mai bine de o lună trupe şi echipamente pentru exerciţii comune, amplificând temerile privind o posibilă invazie în Ucraina, un scenariu negat de Moscova.

Foto: tass.com

img22000895

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!