ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Autorității Naționale de Integritate

15:50 | 07.02.2022 Categorie: Comunicate

SINTEZA: ANI a emis 7 acte de constatare referitor la încălcările depistate

Chişinău, 7 feb. /MOLDPRES/. În săptămâna 31 ianuarie – 4 februarie 2022, a fost demarată o procedură de control al averii în care este vizat un funcționar public cu statut special din cadrul Inspectoratului de Poliție Centru al IGP al MAI. Alte cinci controale au fost pornite pentru a stabili posibile conflicte de interese admise de către un primar din raionul Hâncești, un consilier local din raionul Cimișlia, un consilier din Consiliul Comrat, un director de Liceu din raionul Strășeni și un ex-director de Gimnaziu din raionul Edineț.

Pe parcursul săptămânii trecute, inspectorii de integritate au încheiat 9 proceduri de control, în 7 proceduri fiind stabilite încălcări pe regimurile juridice a declarării averii, al conflictelor de interese și al incompatibilităților. Astfel, au fost constatate trei încălcări a regimului juridic de declarare a averii de către un ex-secretar general al MAI, un primar din raionul Sângerei și un consilier local din raionul Edineț.

Au fost constatate trei conflicte de interese pe numele unui director de Întreprindere Municipală din raionul Taraclia, unui primar din raionul Dondușeni și a unui director de Grădiniță din raionul Dubăsari. O incompatibilitate a fost admisă de un primar din raionul Glodeni.

O cauză contravențională a fost pornită pentru nedepunerea declarației de avere și interese personale de către un funcționar public în cadrul ANSA. Iar,  altă contravenție a fost stabilită în privința unui primar din raionul Dondușeni pentru încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese.

Încă unsprezece subiecți ai declarării au declarat câte un conflict de interese. Inspectorii de integritate au analizat situațiile de conflict și au remis soluții.

Direcția Juridică a ANI a reprezentat instituția în 29 ședințe de judecată privind contestarea actelor emise de inspectorii de integritate.

Reprezentanții ANI au organizat și desfășurat 4 sesiuni de instruire online pentru circa 1500 de subiecți ai declarării averii și intereselor personale și au oferit consultații telefonice la 201 apeluri, inclusiv 41 la Linia instituțională de informare.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!