ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Valeriu Jabinschi: ”Am realizat peste 60 de lucrări de pictură și acuarelă”

08:10 | 08.02.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 feb. /MOLDPRES/. În ultima perioadă, artistul plastic Valeriu Jabinschi a realizat peste 60 de lucrări de pictură și acuarelă și zeci de desene executate în diverse tehnici: tuș, creion, cărbune, sanguină și pastel, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Valeriu Jabinschi a menționat că una dintre lucrări este intitulată ”Spirala timpului”, cu care a participat la expoziția de grup ”Autumnala”. ”Ea reprezintă un melc cu niște daci și două simboluri: luna și soarele. Este un concept al spiralei timpului de la perioada tripolico-cucuteană, dacică, până în prezent. Este, de fapt simbolul neamului nostru”, a precizat cunoscutul pictor.

Totodată, Valeriu Jabinshci a realizat un mozaic pentru o biserică din orașul Căușeni. ”Mozaicul e făcut din smaltă topită la temperatura de 950 de grade și este cea mai rezistentă în timp. Anterior, am realizat un mozaic pentru Biserica ”Sfinții apostoli Petru și Pavel” din Chișinău și două vitralii care au fost instalate în orașul Sviștov, Bulgaria”, a mai spus artistul plastic.

În 2021 Valeriu Jabinschi, împreună cu fratele său Ion, au avut o expoziție de pictură și acuarelă la Centrul Internațional Academic ”Mihai Eminescu” din Chișinău. Tot anul trecut, el a participat la taberele de creație din Călimănești, Bușteni și Piatra-Neamț, România. În prezent artistul ține cursuri în fața studenților la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, unde este șeful Secției pictură murală, anterior deținând  funcția de șef de catedră.

Valeriu Jabinschi s-a născut pe 20 octombrie 1967 în satul Ustia, raionul Dubăsari. În 1983 a absolvit Școala de pictură pentru copii din Dubăsari, profesor Olga Tîncovan, în  1990 - Colegiul Republican de Arte Plastice ”A. Plămădeală”, profesor Vasilie Moșanu și în 1997 - Institutul de Arte /azi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP)/, profesor Ghenadie Tîciuk. În 1999 a devenit membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. Din 1997 este lector la AMTAP, și din 2008 - conferențiar universitar. Din 2014 până în prezent face Școala doctorală cu tema „Didactica școlii pe trepte și discipline de învățământ” la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. A avut expoziții personale în R. Moldova, Germania, România, Ucraina și în alte țări.

img22000911

img22000911

img22000911

img22000911

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!