ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prim-ministrul Natalia Gavriliţa a anunţat priorităţile agendei şedinţei comune a Guvernelor R. Moldova şi României

10:55 | 08.02.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 8 feb. /MOLDPRES/. Eliminarea tarifelor de roaming, acordul privind construcţia unor poduri, precum şi oferirea unui grant de 100 de milioane de euro - acestea sunt unele dintre deciziile ce urmează să fie aprobate vineri, 11 februarie, la şedinţa comună a Guvernelor Republicii Moldova și României, care se va desfăşura la Chişinău. Despre aceasta a anunţat astăzi, într-un briefing, prim-ministrul Natalia Gavriliţa, transmite MOLDPRES.

„Şedinţa comună, care urmează să se desfăşoare, este un eveniment dorit, dar care din motive politice şi pandemice a trebuit să fie amânat. Ambele părţi au lucrat mult asupra agendei acestei întâlniri, în cadrul căreia vor fi aprobate mai multe hotărâri de susţinere a ţării noastre”, a declarat Natalia Gavriliţa.

Printre deciziile numite de premier este cea privind reducerea şi eliminarea tarifelor de roaming, semnarea acordului cu privire la reparaţia şi construcţia de noi poduri peste Prut, inclusiv cel de la Ungheni, care va impulsiona dezvoltarea infrastructurii în vestul ţării ş.a.

Potrivit şefei Cabinetului de miniştri, cea mai importantă decizie rămâne a fi acordarea de către România ţării noastre a unui grant de 100 de milioane de euro. „Este o istorie lungă, încă din 2014, când România a mai acordat un asemenea grant, însă care pe vechea guvernare a fost valorificat în sumă de doar 35 de milioane. Noul Guvern a vrut ca acest acord să fie revăzut şi a reuşit să convingă de aceasta prietenii de la Bucureşti, asigurând că vom folosi aceşti bani cu maximă responsabilitate”, a spus premierul.

„Proiectele, spre care vor fi orientaţi banii din grant, vor fi convenite de ambele părţi, or, mare parte din mijloace vor fi investite în dezvoltare locală şi regională, în grădiniţe, şcoli, noi locuri de muncă, infrastructură, în oamenii din regiuni, în mod transparent, fără factor politic, în toate localităţile, pentru că beneficiari sunt sătenii, nu primarii”, a relevat Natalia Gavriliţa.

În context, prim-ministrul a precizat că mâine Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale va organiza consultări cu primarii din Republica Moldova pentru a examina toate variantele optime de alocare a acestor bani.

img22000923

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!