ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Aurelian Silvestru: ”Am editat un roman și două cărți de proză scurtă”

16:22 | 08.02.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 feb. /MOLDPRES/. Scriitorul, psihologul și pedagogul Aurelian Silvestru, doctor în științe psihologice, directorul Liceului de Creativitate și Inventică ”Prometeu – Protalent”, a editat în ultima perioadă romanul ”Actorul anonim” la Chișinău, Iași și Târgoviște și două volume de proză scurtă intitulate ”Fărâme de suflet”, relatează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Aurelian Silvestru a menționat că ”Actorul anonim” are 258 de pagini, a apărut la Chișinău într-un tiraj de 3 000 de exemplare și este un roman sugestiv, o poveste palpitantă despre puterea și magia artei, talentului, muncii, inspirației; relația artistului cu societatea, cu divinitatea și cu propria conștiință. ”În prim plan romanul cuprinde descrierea destinului tragic al unui pictor de geniu și drama vieții unui regizor de teatru. Pe fundal e și destinul împăratului din Roma Antică Nero, a cărui filozofie încearcă să dea rod și în zilele noastre. Am o ipoteză că împăratul Nero în timpul vieții a fost înlocuit de sosia sa, care a fost un actor genial. Atunci când a murit, Nero a zis: ”Nimeni nu știe ce mare artist pierde omenirea în această clipă”. A rostit această frază în clipa în care s-a sinucis. Am pornit de la ideea respectivă și am presupus că împăratul Nero a fost înlocuit de către o dublură, care era actor”, a precizat scriitorul.

Tot în 2021, Aurelian Silvestru a editat două volume de eseuri intitulate ”Fărâme de suflet”. ”Acestea sunt niște schițe cu caracter psihologic sub formă de parabole cu referiri la legendele din creația altor popoare. Volumele au câte 320 de pagini și au apărut într-un tiraj de 4 000 de exemplare fiecare. În prezent, e în curs de apariție la o editură din Chișinău o nouă carte a mea de proză scurtă pentru copii – ”Copilul înțelept”, a mai spus cunoscutul prozator și eseist.

Aurelian Silvestru s-a născut pe 1 octombrie 1949, în satul Cușelăuca din raionul Șoldănești. A absolvit Școala medie nr. 1 din satul Cotiujenii Mari, raionul Florești. Și-a continuat studiile la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie, secția ziaristică (1966-1968), apoi la Institutul Pedagogic „Alecu Russo” din Bălți, Facultatea de Pedagogie și Psihologie (1969-1973). După absolvire, timp de un an a predat Psihologia copilului la aceeași instituție, un an a lucrat la Institutul de Cercetări Științifice în domeniul Pedagogiei, iar apoi, timp de trei ani (1975-1978), a făcut doctorantura în domeniul creativității și cunoașterii de sine la Institutul de Psihologie din Moscova. A urmat și cursuri de manager în micul business la Academia de Relații Internaționale din Cairo, Egipt (1977).

Ca scriitor și publicist, a tradus mai multe monografii și manuale de psihologie, a publicat numeroase eseuri, broșuri și cărți pentru copii. Este autorul unei cărți de aforisme și al unei cărți de cântece pentru copii. Activitatea sa literară a fost înalt apreciată la Congresul IBBY din Mexic, fiind inclus în ”Honoris List 2014” a IBBY, pentru cartea ”Fărâme de suflet”, drept una dintre cele mai bune cărți pentru copii, care urmează să fie tradusă în toate limbile țărilor IBBY. Aurelian Silvestru a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (2002), cu Medalia de Aur ”ProInvest”, decernată la Salonul Internațional de Inventică din Cluj-Napoca (2009), cu Premiul ”Cartea anului” în Moldova (2003, 2011) și cu Premiul ”Simpatia Copiilor” (2004) la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, cu Premiul ”Ion Creangă” pentru întreaga activitate în domeniul cărții pentru copii, acordat de Institutul Cultural Român (2014), ”Ordinul Republicii” (2009) și cu Medalia ”Dimitrie Cantemir” a Academiei de Științe a Moldovei.

img22000935

img22000935

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!