ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Recurs la istorie: 9 februarie

07:30 | 09.02.2022 Categorie: Societate

9 februarie 474 - Zeno este încoronat co-împărat al Imperiului Bizantin. A domnit în anii 474-475 și din nou 476-491. Revoltele interne și vrajba religioasă i-au afectat domnia, care totuși a reușit în probleme externe. În timpul său s-a prăbușit Imperiul Roman de Apus, dar Zenon a reușit să stabilizeze Estul Imperiului.

9 februarie 772 - Intronizarea papei Adrian I. A fost papă de la 772 la 795. Sub pontificatul său a avut loc al doilea Conciliu de la Niceea din 787 și s-a încheiat prima criza iconoclastă (venerarea imaginilor şi icoanelor).

9 februarie 1199 - A murit Minamoto no Yoritomo, fondatorul și primul shogun al Shogunatului Kamakura din Japonia. A domnit din 1192 până în 1199.

9 februarie 1441 - S-a născut în orasul Herat, din vestul Afganistanului, poetul, gânditorul și omul de stat uzbec, Ali-Shir Nava’i.

9 februarie 1645 - S-a născut Johann Aegidius Bach, organist, violonist și dirijor de orchestră municipală în Erfurt, Germania. A fost unchiul lui Johann Sebastian Bach, fiul lui Johannes Bach și tatăl compozitorului Johann Bernhard Bach.

9 februarie 1729 - S-a născut Fiodor Volkov, actor rus, numit de criticul literar Vissarion Belinski “părintele teatrului rus”. El este considerat ca fiind unul din întemeietorii sălilor de spectacole din Imperiul Rus.

9 februarie 1773 - S-a născut William Henry Harrison. A fost primul președinte al Statelor Unite ale Americii, asasinat după o guvernare de câteva luni.

9 februarie 1801 - Este încheiată Pacea de la Luneville care confirmă tratatul de la Campo Formio (octombrie 1797), semnat de Austria și Franța. Actul recunoaște anexarea Țărilor de Jos și pretențiile franceze asupra malului stâng al Rinului.

9 februarie 1861 - Jefferson Davis a fost ales președinte al Statelor Confederate ale Americii.

9 februarie 1881 - A murit Fiodor Mihailovici Dostoievski, unul din cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund și de durată asupra literaturii, filozofiei, psihologiei și teologiei secolului al XX-lea.

9 februarie 1929 - S-a încheiat, la Moscova, între URSS, România, Letonia și Estonia, un acord prin care statele semnatare se obligau să pună în aplicare Pactul Briand-Kellogg, de renunțare la război ca instrument de politică națională, încă înainte de ratificarea lui de către toate statele. Peste 10 ani, Rusia invada Finlanda, Estonia, Letonia, Polonia și Basarabia.

9 februarie 1934 - Are loc semnarea, la Atena, de către reprezentanții României, Iugoslaviei, Greciei și Turciei a Pactului Înțelegerii Balcanice (cu un protocol și o anexă secretă), care stipula, printre altele, că statele semnatare "își garantează mutual securitatea frontierelor balcanice" și "își iau obligația de a nu întreprinde nici o acțiune politică față de alt stat balcanic nesemnatar al pactului fără avizul mutual prealabil al celorlalți semnatari și de a nu lua nici o obligație față de oricare alt stat balcanic fără cunoștința prealabilă a celorlalte părți".

9 februarie 1940 - S-a născut John Maxwell Coetzee, scriitor sud-african, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2003.

9 februarie 1943 - Bătălia de la Guadalcanal s-a încheiat cu o victorie a Aliaților pe frontul din Pacific din al Doilea Război Mondial. 

9 februarie 1943 - S-a născut actorul american Joe Pesci.

9 februarie 1944 -  Este încheiat un acord economic româno-german privind modalitățile de achitare de carte Reich a produselor furnizate armatei germane din România.

9 februarie 1953 - În Franța apare colecția Livre de poche, care a cunoscut un succes remarcabil.

9 februarie 1959 - Japonia anunță renunțarea totală la armele nucleare.

9 februarie 1969 - Are loc primul zbor de încercare al unui Boeing 747.

9 februarie 1971 - Misiunea spațială Apollo 14 se întoarce pe Pământ după o intervenție pe Lună.

9 februarie 1977 - Postul de radio Europa Liberă a transmis scrisoarea deschisă prin care scriitorul Paul Goma se solidariza cu protestatarii anti-comuniști ai Chartei 77 din Cehoslovacia. A fost „actul de naștere” al disidenței românești.

9 februarie 1991 - În timpul epidemiei de holeră, Guvernul peruan instalează o stare de urgență națională. Acest lucru nu poate împiedica răspândirea epidemiei în Ecuador, Columbia, Mexic și Nicaragua. Din cei aproximativ 400.000 de pacienți, mor aproximativ 12.000.

9 februarie 1995 - Marele actor, regizor și producător francez, Alain Delon, primește "Ursul de aur" pentru întreaga sa carieră, la Festivalul de film de la Berlin.

9 februarie 1998 - La Tbilisi, Eduard Șevarnadze supraviețuiește unui atentat.

9 februarie 2001 - Pentru prima oară de la marea schismă din 1517, Reprezentanții Bisericii Catolice, Luterane și Reformate s-au reunit pentru a analiza problema indulgențelor.

img22000934

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!