ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Hâncești au fost examinate probleme privind dezvoltarea sectorului zootehnic

12:38 | 09.02.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Perspectivele dezvoltării sectorului zootehnic au fost discutate ieri la Hâncești, la două ferme de creștere a taurinelor pentru carne, cu participarea conducerii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), împreună cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, transmite MOLDPRES.

Proprietarii fermelor au relatat despre implementarea celor mai noi tehnologii de creștere a animalelor, despre specificul exportului de carne pe piețele asiatice, au prezentat ponderea sectorului în produsul agricol global, indicatorii economici și de performanță a exploatațiilor agricole.

Totodată, au fost puse în discuții provocările ce stagnează activitatea sectorului zootehnic din țara noastră. Printre cele mai frecvente probleme întâlnite în sector, fermierii au numit lipsa tinerilor specialiști; a medicilor veterinari, fapt ce împiedică gestionarea eficientă a situațiilor de urgență și a bolilor; disponibilitatea redusă a anumitor tipuri de vaccinuri în Republica Moldov; creșterea costurilor la furaje ș.a.

Fermierii au opinat că își doresc să fie create mai multe înlesniri pentru stimularea desfășurării activităților din domeniul zootehnic.

„Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare este preocupat de elaborarea politicilor și formelor de sprijin corespunzătoare, menite să dezvolte și să modernizeze sectorul zootehnic. Sectorul zootehnic este prioritar, motiv pentru care vor fi majorate investițiile din partea statului, în vederea dezvoltării acestuia”, a declarat ministrul de resort Viorel Gherciu.

Potrivit oficialului, asocierea producătorilor agricoli va fi încurajată prin alocarea unor subvenții mai mari din bugetul național. „Intenționăm să sporim dialogul dintre mediul de afaceri și instituțiile de învățământ de profil, în scopul creării unor condiții atractive în care tinerii noștri să își continue activitatea profesională în Republica Moldova. Prin aceste intervenții, urmărim să îmbunătățim calitatea, să sporim competitivitatea producției de origine animală atât pe piața internă, cât și pe cea externă”, a rezumat Viorel Gherciu.

Foto: MAIA

img22000950

img22000950

img22000950

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!