ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Andrei Spînu: Voi continua discuțiile cu Gazprom pentru a depăși orice neînțelegeri în privința auditului

13:15 | 09.02.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, a anunțat astăzi că va continua discuțiile cu SAP Gazprom pentru a depăși orice neînțelegeri în privinţa auditului independent al datoriilor Republicii Moldova față de concernul rus, transmite MOLDPRES.

„Partea moldovenească înseamnă acționarul minoritar Republica Moldova. Așa am discutat la Sankt Petersburg și așa este menționat în punctul 5 din Protocolul negocierilor semnat de către părți în ziua de 29 octombrie 2021, privind organizarea auditului independent al datoriilor SA Moldovagaz față de SAP Gazpom şi SRL Factoring-Finance”, a explicat Andrei Spînu.

Potrivit vicepremierului, în baza Legii 1134/1997 privind societățile pe acțiuni, Guvernul Republicii Moldova a aprobat hotărârea din 29 decembrie 2021 cu privire la efectuarea auditului independent al datoriilor. Agenția Proprietății Publice a fost împuternicită să efectueze procedurile necesare de selectare și organizare a procesului.

Spînu susţine că „informațiile respective au fost aduse la cunoștință acționarului majoritar SAP Gazprom, care, contrar înțelegerilor, a convocat unilateral o ședință a Consiliului de Observatori pentru aprobarea documentației de organizare a auditului datoriilor”.

Replica ministrului Infrastructurii vine după ce ieri Gazprom a emis un comunicat în care acuză partea moldovenească de „abordare unilaterală față de desfășurarea unui audit a datoriei „Moldovagaz””. Concernul rus afirmă că inițiativa vine „în contradicție cu înțelegerile atinse în octombrie 2021”.

În cadrul negocierilor de la sfârșitul anului trecut, s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică de peste şapte sute de milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Republicii Moldova și s-o ramburseze în regim de urgență. La rândul lor, autoritățile ţării au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent.

Pe 27 ianuarie, oficialitățile moldovenești au anunțat despre startul procesului de auditare a datoriilor Moldovagaz, iar Agenția Proprietății Publice a transmis spre publicare anunțul de intenție și caietul de sarcini privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei.

img22000952

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!