ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

După o pauză de 10 ani, Comisia interguvernamentală moldo-azeră pentru cooperare economică își va relua activitatea

13:55 | 09.02.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. La invitația ministrului Afacerilor Externe al Republicii Azerbaidjan, Jeyhun Bayramov, viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, efectuează o vizită la Baku, informează MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al MAEIE.

Întrevederea oficialilor a prilejuit discuții orientate spre fortificarea dialogului bilateral, în special pe dimensiunile comercial-economică, a energiei, în sfera investițională și a agriculturii, cu un accent sporit pe procesarea fructelor și legumelor.

„Am stabilit împreună cu ministrul Jeyhun Bayramov reluarea în timpul foarte apropiat după o pauză de 10 ani a activității Comisiei interguvernamentale moldo-azere pentru cooperare economică precum și a desfășurării unui Forum bilateral al oamenilor de afaceri în marja acestei comisii", a menționat vicepremierul Nicu Popescu.

În contextul promovării priorităților de pe filiera diplomației economice, interlocutorii au pledat pentru intensificarea cooperării între întreprinderile mici și mijlocii, agreând vizita la Chișinău în timpul apropiat a unei delegații a agenției pentru întreprinderile mici și mijlocii din Azerbaidjan în vederea semnării unui acord de cooperare cu Agenția de Investiții din Moldova. Totodată, s-a discutat despre promovarea pe agenda de discuții negocierea unui acord privind diminuarea tarifelor la roaming.

„Am subliniat importanța strategică a coridorului sudic al gazelor pentru diversificarea surselor și rețelelor de import a gazelor naturale precum și sporirea rezilienței energetice a țării noastre", a spus șeful diplomației Republicii Moldova.

Totodată, părțile au convenit pentru perioada următoare desfășurarea unei runde de consultări politice bilaterale la nivel de secretari de stat. De asemenea, vicepremierul Nicu Popescu a exprimat disponibilitatea autorităților de la Chișinău de a oferi expertiză în deminare.

Un subiect important al dialogului a vizat interacțiunea Republicii Moldova și Republicii Azerbaidjan în cadrul organizațiilor internaționale și regionale, inclusiv susținerea reciprocă a suveranității și integrității teritoriale a celor două țări.

Foto: Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Azerbaidjan

img22000954

img22000954

img22000954

img22000954

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!