ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un startup din Moldova construiește case eficiente energetic din materiale durabile

14:53 | 09.02.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Un startup specializat în construcții eficiente energetic a fost desemnat câștigător al programului de accelerare „Moldova Power Accelerator”, organizat cu suportul Centrului de Inovație DEX din Republica Cehă, în cadrul proiectului „Startup Moldova”, transmite MOLDPRES.

„Uniqa Wall Systems & Construction” este un startup care de mai bine de cinci ani produce și asamblează panouri prefabricate, cu ajutorul cărora sunt construite un nou tip de locuințe: eficiente energetic. Locuințele izolate corect contribuie la reducerea costurilor de întreținere și la o calitate mai bună a aerului din încăperi.

La fel, casele de tip nou reduc considerabil emisiile de dioxid de carbon, în condițiile în care 28% din emisiile globale de dioxid de carbon provin din consumul de energie în locuințe. Pentru construcția caselor ecologice sunt utilizate tehnologii inovative olandeze și materiale durabile cu zero deșeuri. Locuințele produse în Republica Moldova sunt exportate în țări europene precum Olanda, Germania, România și Elveția.

„Am fost bucuroși să fim acceptați pentru această experiență unică de a putea vedea afacerea noastră cu „ochi de vultur”. Suntem recunoscători echipei de organizatori, mentori, facilitatori, participanți și investitori care au asigurat un mediu foarte productiv și instrumente utile. În aceste săptămâni, am urcat câteva trepte importante în dezvoltarea afacerii”, a estimat Anatol Malancea, cofondator „Uniqa Wall Systems & Construction”.

Moldova Power Accelerator a fost organizat în cadrul programului „Power Tech”, destinat antreprenorilor care dezvoltă soluții pentru domeniul energiei regenerabile. Aceasta reprezintă o platformă ce conectează diferiți actori din industrie și creează punți de colaborare pentru dezvoltarea cercetării și inovațiilor. Proiectul cuprinde mai multe programe de integrare a tehnologiilor în domeniul energiei durabile, printre care și un laborator creat la Universitatea Tehnică a Moldovei, în cadrul programului „Startup Moldova”, cu suportul proiectului TEKWILL, susținut de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) și Suedia.

Foto: qubo.md

img22000956

img22000956

img22000956

img22000956

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!