ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Agenției pentru Eficiență Energetică

15:38 | 09.02.2022 Categorie: Comunicate

Agenția pentru Eficiență Energetică a semnat contractual de executare a proiectului ,,Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republic of Moldova”

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Agenția pentru Eficiență Energetică anunță că a finalizat consultările cu instituțiile vizate pentru coordonarea procesului de implementare a proiectelor finanțate din surse externe și a semnat acordul de executare a proiectului "Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”.

Activitățile aferente proiectului dat au fost inițiate în anul 2018 tot în acest an au fost inițiate consultările cu principalele ministere responsabile din domeniul dat, precum Ministerul Economiei si Infrastructurii, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova. 

Obiectivul de baza a proiectului este „Promovarea și susținerea tehnologiilor în domeniul energiei regenerabile în Republica Moldova prin pilotarea unui Accelerator Antreprenorial, care să conducă la dezvoltarea spiritului antreprenorial, crearea de locurilor de muncă și impactul pozitiv asupra mediului”.

Activitățile de baza a proiectului se concentrează pe dezvoltarea capacităților și suportul în procesul de retehnologizare a sectorului energetic din țară, promovarea reducerii  și optimizării consumului de energie la consumatorii finali, diversificarea surselor de energie, precum și promovarea noilor tehnologii și a echipamentelor eficiente. 

Proiectul dat are 3 componente de bază și se va axa pe:

a)     Transformarea soluțiilor de tehnologii inovatoare în stadiu incipient în întreprinderi scalabile;

b)     Consolidarea și interconectarea ecosistemului de inovare și antreprenoriat;

c)      Coordonarea și coerența programului cu conceptul global al GCIP.

Proiectul dat este în concordanță cu principalele politici și strategii sectoriale a Republicii Moldova precum  Legea pentru ratificarea Acordului de Asociere între Republica Moldova, pe de o parte, și Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de altă parte, Legea pentru ratificarea Acordului de la Paris, Hotărârea de Guvern cu privire la aprobarea Strategiei de mediu pentru anii 2014-2023 precum și alte acte importante și necesare pentru o dezvoltare sustenabilă a principalelor sectoare a Republicii Moldova.    

Menționăm, că AEE are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!