ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca Națională a fost deschisă o expoziție dedicată scriitorului Andrei Lupan

18:20 | 09.02.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Agenția Națională a Arhivelor, a organizat expoziția de carte și ediții periodice cu genericul „Andrei Lupan, scriitorul vremurilor ce l-au plămădit”, prilejuită aniversării a 110-a de la nașterea scriitorului – academician, publicist, traducător, membru titular al Academiei de Ştiințe a Moldovei, laureat al Premiului de Stat al RSSM, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Elena Pintilei, directorul instituției, a menționat că în expoziție sunt prezentate circa 130 de documente: volume de versuri, publicistică din creația timpurie și scrierile sale publicate în diferite perioade, cărți pentru copii, traduceri din patrimoniul literar universal, opera autorului tradusă în alte limbi, ziare și reviste cu publicațiile protagonistului și articole despre Andrei Lupan. Astfel, printre acestea se numără primul volum de versuri „Poezii” (1947); antologia „Scriitorii Moldovei Sovietice” (1948); „Intrare în baladă” (1954); „Meşter faur” (1958) ; „Frate al pământului” (1959); „Hamlet, prinț al Danemarcei”, traducere de Andrei Lupan (1956); „Mijatca”, versuri pentru copii (1962); „Legea găzduirii”, culegere de versuri (966); publicații semnate de Mihai Cimpoi, Emil Loteanu, Ion Druță, Ana Bantoș, Alexandru Burlacu, Vladimir Beșleagă, Haralambie Corbu ș.a. în diverse ediții periodice.

Potrivit sursei citate, documentele sunt sistematizate în mai multe compartimente: Activitatea literară și publicistică a lui Andrei Lupan; Ediții aparte ale autorului; Opera în periodice și antologii; Andrei Lupan - alcătuitor, dramaturg, redactor, editor, textier, prefațator, recenzent; Andrei Lupan – traducător; Viața și activitatea: referințe critice, interviuri, dialoguri; Andrei Lupan – susținător al limbii române.

”Scopul expoziției este de a aduce la cunoștința utilizatorilor și vizitatorilor bibliotecii noastre informații despre omul de cultură, cetățeanul, figura emblematică pentru peisajul literar basarabean postbelic, cum este Andrei Lupan. El a scris o literatură evident marcată de angajamentul social și ideologic, însă destinul său nu poate fi redus doar la atât. A fost apărătorul multor scriitori aflați în situații dificile și datorită lui au fost publicate cărţi care zăceau la editură fiind considerate disidente (cărțile Lidiei Istrati sau ”Piața Diolei”, volumul de debut al Leonidei Lari). Un merit aparte îl are Andrei Lupan în lupta pentru a obține permisiunea de a inaugura la Chişinău o Alee a Clasicilor”, a mai spus Elena Pintilei.

Andrei Lupan s-a născut la 15 februarie 1912 în satul Mihuleni, județul Orhei, în prezent raionul Șoldănești. A absolvit Școala Agricolă din Cucuruzeni (1929), Școala de Viticultură din Chișinău (1934) şi Institutul Agricol „M. V Frunze” din Chișinău (1941). În 1932 a debutat  cu poezia „Biografie” în periodicul bucureștean „Adevărul literar şi artistic”. După război editează mai multe cărți de versuri, piesa „Lumina” (1948), volumul de publicistică „Cărțile şi răbojul anilor” (1969), „Scrieri” în trei volume (1973). A tradus din Shakespeare, Pușkin, Lermontov, Nekrasov, Şevcenko, Gorki ş.a.  În 1967 a fost distins cu Premiul de Stat al RSSM și în 1975 cu Premiul de Stat al URSS. A fost președinte al Comitetului de Conducere al Uniunii Scriitorilor din RSSM, preşedinte al Sovietului Suprem al RSSM. S-a stins din viață la 27 august 1992 la Chişinău.

 Expoziția va fi deschisă până la 14 martie.

img22000969

img22000969

img22000969

img22000969

img22000969

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!