ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 50% dintre ucraineni sunt gata să se implice în forme de rezistență în cazul unei intervenţii armate a Rusiei

10:14 | 10.02.2022 Categorie: Externe

Kiev, 10 feb. /MOLDPRES/. Sociologul Volodimir Paniotto, director al Institutului Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS) a anunţat recent rezultatele unui sondaj de opinie privind disponibilitatea cetăţenilor Ucrainei de a se implica în forme de rezistenţă în cazul unei intervenții militare din partea Rusiei, transmite MOLDPRES cu referire la RBC.

„Aproximativ 50% dintre cei chestionaţi au răspuns că ar opune rezistenţă. Mai mult, 33% dintre aceştia ar participa la o formă de rezistență armată, iar aproximativ 20% s-ar implica în acțiuni non-violente, în demonstrații, proteste, marșuri, acţiuni de boicot şi acte de nesupunere civică”, a precizat sociologul.

Alți 15% dintre ucrainenii chestionaţi cred că vor avea timp să se retragă într-o regiune sigură din Ucraina, 10% – în străinătate, 20% au spus că nu vor face nimic, iar alți 12% au declarat că nu știu cum vor acţiona în cazul în care Rusia va ataca Ucraina.

Sociologul Paniotto a adăugat  că „o parte din cei 20% care nu ar face nimic îl sprijină sau simpatizează pe președintele rus Vladimir Putin. Am întrebat despre asta și în septembrie 2015, când ostilitățile au durat un an întreg. Atunci, 24% au răspuns că ar fi pregătiţi să participe la o rezistență armată. În concluzie, procentul celor aflaţi în această categorie a crescut”.

De mai bine de două luni, Ucraina se află sub o amenințare reală de invazie a trupelor Federației  Ruse.

img22000977

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!