ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legislativul a operat modificări în mecanismul de selectare a candidaților la funcția de membru CSM și CSP

11:41 | 10.02.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 10 feb. /MOLDPRES/. Mecanismul de selectare a candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și organelor specializate ale acestora a fost modificat. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi, în lectura a doua, de către Parlament, comunică MOLDPRES.

Proiectul are drept scop crearea unei comisii specializate de evaluare a integrității candidaților la funcții administrative din CSM și CSP. Pornind de la specificul Comisiei de evaluare, precum și de la necesitatea de a exclude orice formă de control sau imixtiune în activitatea acesteia, Comisia de evaluare va avea independență funcțională și autonomie administrativă.

Comisia de evaluare va fi constituită din șase membri. Trei dintre ei vor fi numiți de partenerii de dezvoltare. Ceilalți vor fi propuși de către Parlament, fiind respectat principiul de proporționalitate între majoritate și opoziție, pornind de la numărul de mandate obținute.

Integritatea candidaților va fi evaluată în baza unor cercetări extinse ale activității profesionale, a respectării unor standarde de etică și profesionalism, precum și a lipsei unor acțiuni dubioase, care provoacă suspiciuni de corupție. De asemenea, Comisia de evaluare va analiza averile candidaților și ale persoanelor apropiate lor, proveniența acestora, precum și veniturile și cheltuielile candidaților.

img22000980

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!