ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De la începutul anului, la bugetul public național au fost acumulați 5,9 mlrd de lei

11:13 | 11.02.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 11 feb. /MOLDPRES/. În prima lună a anului 2022, la bugetul public național (BPN) au fost acumulate venituri în sumă de 5,9 miliarde de lei, fiind în creștere cu 0,8 miliarde de lei față de perioada similară a anului trecut. Cheltuielile au constituit șase miliarde de lei, care comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021 sunt mai mari cu 0,8 miliarde de lei, transmite MOLDPRES cu referire la Ministerul Finanţelor.

Potrivit instituției, executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 0,1 miliarde de lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 12,6 miliarde de lei.

Veniturile bugetului de stat, în perioada de referință, au constituit 3,6 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 0,4 miliarde de lei față de perioada similară a anului trecut.

„Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 1,8 miliarde de lei, cu 0,2 miliarde de lei mai mult față de perioada respectivă a anului 2021, iar veniturile administrare de către Serviciul Vamal au constituit 1,9 miliarde de lei, fiind în creștere cu 0,4 miliarde de lei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”, indică ministerul de resort.

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 4,5 miliarde de lei, fiind în creștere cu 0,6 miliarde de lei față de perioada similară a anului trecut. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 0,9 miliarde de lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat au constituit 9,0 miliarde de lei, conform sursei citate.

Ministerul Finanțelor susţine că a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru luna ianuarie a anului curent, toate plățile fiind finanțate integral. ”Reiterăm faptul că nu există riscuri de neexecutare/stopare a cheltuielilor aprobate în buget, dat fiind faptul că bugetul dispune de resurse financiare suficiente și asigură în permanență un management prudent al lichidităților”, rezumă un comunicat al ministerului.

Foto simbol

img22001018

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!