ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

România va oferi suport Republicii Moldova în procesul de reformare a justiției

16:02 | 11.02.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 11 feb. /MOLDPRES/. Ministrul Justiției al Republicii Moldova, Sergiu Litvinenco, și secretarul de stat al Ministerului Justiției al României, George Cătălin Șerban, au semnat astăzi la Chișinău, după ședința comună a Guvernelor Republicii Moldova și României, cel de-al treilea Plan de acțiuni în domeniul justiției, comunică MOLDPRES.

Planul de acțiuni a fost elaborat ținându-se cont de experiența României în procesul de reformare a justiției, dar și de necesitățile Republicii Moldova orientate spre reforma sistemului de justiție, lupta cu marea corupție și consolidarea statului de drept.

„Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de suportul frățesc al României pentru reformele sistemice, mai ales în justiție. Pentru că cetățenii Republicii Moldova merită să beneficieze de standarde cu adevărat europene în tot ceea ce înseamnă justiție și stat de drept, condiții de viață, servicii medicale, sociale și educaționale”, a menționat ministrul Sergiu Litvinenco.

Conform Planului, pentru următorii trei ani sunt prevăzute mai multe acțiuni, care urmează a fi realizate în comun de către Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Justiţiei al României, cum ar fi: schimb de bune practici şi informații în domeniul evidenței şi analizei statisticii judiciare privind activitatea instanțelor judecătorești; acțiuni comune de cooperare în materia prevenirii şi combaterii corupției şi criminalității organizate; preluarea bunelor practici şi acordarea suportului tehnic sistemului penitenciar din Republica Moldova, în mod special pe aspectele ce țin de evaluarea funcționalității sistemului administrației penitenciare, asimilarea bunelor practici de management a resurselor, automatizarea și digitalizarea proceselor în cadrul sistemului administrației penitenciare prin utilizarea tehnologiilor avansate, elaborarea programului de reducere a violenței în penitenciare; oferirea asistenței administrative sistemului de probațiune.

Foto: MJ

img22001028

img22001028

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!