ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe acorduri moldo-române au fost semnate în domeniile comunicațiilor, rutiere și energetice

18:36 | 11.02.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 11 feb. /MOLDPRES/. În cadrul ședinței comune a Guvernelor Republicii Moldova și României, care a avut loc astăzi la Chișinău, au fost semnate mai multe acorduri pentru dezvoltarea infrastructurii de comunicații, rutiere și energetice, transmite MOLDPRES. 

Astfel, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, a semnat cu ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Lucian Aurescu, Acordul privind construcția podului rutier de frontieră, peste râul Prut, care va fi situat între localitățile Ungheni din România și Ungheni din Republica Moldova.

Guvernul României va asigura finanțarea lucrărilor de construcție a podului și a drumului de acces, inclusiv infrastructurile conexe, amplasate pe teritoriul României. Suma totală a fost estimată la 40 de milioane de euro. Iar construcția drumului de acces și a infrastructurii conexe pe partea Republicii Moldova va fi finanțată de Guvernul de la Chișinău, cu un cost estimativ de două milioane de euro.

De asemenea, în cadrul ceremoniei a fost semnat și Acordul bilateral privind reabilitarea podului rutier de frontieră peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești (Republica Moldova) și Galați (România), lucrările căruia sunt pe final, valoarea investițiilor fiind de circa opt milioane de lei româneşti, asigurată în totalitate de Guvernul României.

Totodată, Andrei Spînu și ministrul Energiei al României, Virgil Daniel Popescu, au semnat Memorandumul de înțelegere dintre Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Ministerul Energiei din România privind cooperarea în domeniul securității energetice. 

Memorandumul prevede cooperarea în vederea prevenirii și gestionării situațiilor de criză în aprovizionarea cu energie electrică și gaze naturale ale piețelor din România și din Republica Moldova.

Documentul stabilește elaborarea, în termen de șase luni de la semnarea Memorandumului, a unui Plan comun de acțiuni în caz de criză energetică. Planul va fi pus în aplicare de către Grupul comun de lucru în domeniul energiei din cadrul Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică moldo-română. Conducerea acestuia va fi asigurată în comun (prin copreședinție) de cele două țări, la nivel de secretar de stat.

Tot astăzi, a fost semnat Acordul privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între Republica Moldova și România. Documentul a fost semnat de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ioan Marcel Boloș. 

După implementare, utilizatorii din Republica Moldova, aflându-se în roaming în România, vor putea beneficia - în limita unei utilizări rezonabile - de servicii voce, internet și SMS, la tarife apropiate de cele naționale. 

Foto: MIDR

img22001036

img22001036

img22001036

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!